ΥΓΕΙΑ

Ποιο είδος καφέ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια τον προστατευτικό ρόλο της καφεΐνης στον καρκίνο του προστάτη.

Ποιο είδος καφέ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Νέα ιταλική έρευνα επιστημόνων του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Ινστιτούτο Δερματοπαθειών της Ρώμης, επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση του καφέ.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό παρακολούθηση περίπου 7.000 άνδρες, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Moli-sani, για τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο.

Αφού ανέλυσαν τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση καφέ, σύγκριναν τα ευρήματα με περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που κατέγραψαν με την πάροδο του χρόνου.

bigstock Prostate Cancer Awareness 76627580

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν μείωση του κινδύνου κατά 53%.

Ο καφές που είχε τη συγκεκριμένη επίδραση είχε παρασκευαστεί σε συνθήκες υψηλής πίεσης με νερό πολύ υψηλής θερμοκρασίας και χωρίς φιλτράρισμα.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση ελέγχοντας την δράση εκχυλισμάτων καφέ σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, σε εργαστηριακά πειράματα.

Συγκεκριμένα, έλεγξαν εκχυλίσματα που περιείχαν καφεΐνη ή όχι. Μόνο τα εκχυλίσματα με καφεΐνη μείωναν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, όπως και την ικανότητά τους να δίνουν μεταστάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Ο τρόπος ζωής που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων

Καρκίνος προστάτη: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα