ΥΓΕΙΑ

Τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε; 6 στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε

Εάν τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμάστε, μία κατάσταση που ονομάζεται βρουξισμός, το πιθανότερο είναι ο οδοντίατρος να σας συστήσει κάποιο ειδικό νάρθηκα δοντιών προκειμένου να αποτρέψει τους πονοκεφάλους, την υποχώρηση των ούλων και την αποτριβή των δοντιών από την πίεση που ασκείται.

Τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε; 6 στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων ωστόσο, μία τέτοια ειδική προστατευτική συσκευή, δεν θεραπεύει την αιτία του προβλήματος, ενώ παράλληλα έχει και υψηλό κόστος.

Δείτε κάποια προληπτικά μέτρα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου:

talk

Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία στοχεύει στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου προκειμένου να εντοπίσει προβλήματα άγχους ή άλλων αρνητικών συναισθημάτων, καθώς και τις αιτίες που τα προκαλούν. Περιλαμβάνει επίσης τεχνικές για τη διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Ο βρουξισμός συχνά πηγάζει από άγχος ή ένταση και μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπισή του.

tai chi

Tai chi

Μία τεχνική χαλάρωσης που συνδυάζει την άσκηση με το διαλογισμό, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να σταματήσετε να σφίγγετε και να τρίβετε τα δόντια σας. Ο διαλογισμός συμβάλλει στην απομάκρυνση του άγχους. Το Tai chi είναι μια κινεζική τεχνική αιώνων, που ονομάζεται και «διαλογισμός κίνησης» επειδή συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα με το διαλογισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τη γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία στην αντιμετώπιση του βρουξισμού.

spanaki

Περισσότερο σπανάκι

Κάποιες –ανεπιβεβαίωτες πάντως- έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με τον βρουξισμό.
Είναι γνωστό ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου ή η μη απορρόφησή του από τον οργανισμό, μπορεί να συνδέεται με το τρίξιμο των δοντιών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας και τα αμύγδαλα.

tsixles

Πετάξτε τις τσίχλες

Εάν σας αρέσει να μασάτε διαρκώς τσίχλα, μπορεί να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία των δοντιών σας. Το έντονο μάσημα τσίχλας και γενικά το μάσημα για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αποτριβής των δοντιών.

kafes

Αποφεύγετε την καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης, ειδικά τις ώρες πριν κοιμηθείτε, ευνοεί το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Ύπνο.

omega 3

Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων

Έρευνες συνδέουν τον βρουξισμό με την αποφρακτική υπνική άπνοια, μία παθολογική κατάσταση που προκαλεί διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Εάν υποφέρετε από ροχαλητό και υπνική άπνοια και αισθάνεστε υπνηλία και κούραση στη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν κοιμάστε αρκετά, δείτε έναν ειδικό. Είναι σημαντικό επίσης να παίρνετε επαρκείς ποσότητας ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν τον ύπνο και μειώνουν τα συμπτώματα της άνοιας.

Διαβάστε επίσης:

Λευκά σημάδια στα δόντια: Τι μπορεί να σημαίνουν

Πέντε διατροφικές συνήθειες για πιο γερά και υγιή δόντια