ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Μόνο 1 στους 10 βαρύνεται με κληρονομικότητα

Μήνυμα αισιοδοξίας για όσες γυναίκες ανησυχούν για κληρονομικές επιβαρύνσεις, στέλνουν οι επιστήμονες, καθώς τελικά μόνο ένας στους δέκα καρκίνους του μαστού, βαρύνεται με κληρονομικότητα.

Καρκίνος του μαστού: Μόνο 1 στους 10 βαρύνεται με κληρονομικότητα

Συγκεκριμένα, μήνυμα αισιοδοξίας εκπέμπει η Χειρουργός Μαστού Δρ. Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast), με αφορμή τον συχνά ανεδαφικό φόβο πολλών γυναικών για πιθανή κληρονομικότητα που τις προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού.

Η αισιοδοξία αυτή εστιάζεται αφενός μεν στο γενονός πως ο συγκεκριμένος καρκίνος μόνο κατά 10% περίπου οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, αφετέρου δε στο γεγονός, ότι, η ιατρική δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης της οικογένειας με κληρονομικό καρκίνο μαστού προκειμένου να προφυλαχθούν τα μέλη της.

«Οι γυναίκες στις οποίες θα διαπιστωθεί ότι είναι φορείς παθογόνων μεταλλάξεων σαφώς έχουν αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία», επισημαίνει η Δρ. Σταφυλά «και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να το γνωρίζουν ώστε να μπορούν να προφυλαχθούν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα εύκολης, γρήγορης και με χαμηλό κόστος για την ενδιαφερόμενη γυναίκα ελέγχων του γενετικού της υλικού, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτή φέρει τις ύποπτες μεταλλάξεις. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των ειδικών, μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο οποίος δεν επιβάλλεται πάντα να είναι χειρουργικά ακρωτηριαστικός, όπως συχνά πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες.

Καταλήγοντας, η ιατρός σημειώνει πως «Ακόμα και στην περίπτωση που μια γυναίκα είναι φορέας μετάλλαξης και δεν επιθυμεί τη χειρουργική της προφύλαξη με μαστεκτομή, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το είδος της μετάλλαξης και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ώστε να την εντάξουμε σ’ ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα πρόληψης. Εξάλλου πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι η πληροφορία για την παρουσία κληρονομικής μετάλλαξης αφορά και τα άλλα μέλη της οικογένειας (αδέλφια, παιδιά, ανήψια), ώστε να μπορούν και εκείνα να προφυλαχθούν από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού».

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος μαστού: Ακόμη και λίγο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο



Καρκίνος μαστού: 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο

Καρκίνος μαστού: Το φρούτο που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων

Καρκίνος μαστού: Βρέθηκε σε αδύνατες γυναίκες παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την παχυσαρκία