ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο

Κάποιες χρόνιες παθήσεις αποτελούν σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της κακής σχέσης του ανθρώπου με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Καρκίνος μαστού: 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο

Είναι ασθένειες που σχετίζονται με τις καθημερινές συνήθειες και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Παρότι ο καρκίνος δεν αποτελεί ασθένεια που αφορά αποκλειστικά στον τρόπο ζωής, κάποιες μορφές του σχετίζονται μερικώς με τις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητα μας.

Ειδικά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που ακολουθούν ανθυγιεινές συνήθειες.

Κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Ξεκινήστε με τις εξής:

Γνωρίστε το σώμα σας, ελέγχετε το βάρος σας

Δεν χρειάζεται να μετράτε κάθε θερμίδα που καταναλώνετε, πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι τα περιττά κιλά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία σας. Ειδικά η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της αύξησης των οιστρογόνων. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η κύρια πηγή των οιστρογόνων δεν είναι οι ωοθήκες, αλλά ο λιπώδης ιστός. Η απώλεια βάρους πάντως, μειώνει και τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Ασκηθείτε

Δεν χρειάζεται να αφιερώνετε ώρες στο γυμναστήριο αν δεν σας ταιριάζει αυτός ο τρόπος εκγύμνασης. Μπορείτε απλά να πάτε για χαλαρό περπάτημα, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και να βγάζετε πιο τακτικά τον σκύλο βόλτα. Η άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και συμβάλλει στην πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου. Σε ότι αφορά στον καρκίνο του μαστού, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο έως και 20%. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα.

bigstock Breast Cancer Awareness Concep 93489455

Αποφεύγετε το αλκοόλ

Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνει μία γυναίκα καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 6%. Εάν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να μην ξεπερνάτε το ένα ποτό την ημέρα.

Αποφύγετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Έρευνα του 2002 έδειξε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολούθησαν αγωγή βασισμένη σε οιστρογόνα και προγεστερόνη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις κ.α.), είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Το θετικό είναι ότι μέσα σε πέντε χρόνια από τη διακοπή της θεραπείας, υποχωρεί και ο κίνδυνος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού σε νεαρή ηλικία: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Αύξηση βάρους & καρκίνος: Δείτε αν κινδυνεύετε