ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού σε νεαρή ηλικία: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Οι κακές διατροφικές συνήθειες κατά την εφηβεία και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία, συγκεκριμένα πριν την εμμηνόπαυση, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Καρκίνος μαστού σε νεαρή ηλικία: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Η ανθυγιεινή διατροφή, κυρίως η διατροφή που είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε επεξεργασμένη ζάχαρη και σε υδατάνθρακες και που περιλαμβάνει σημαντική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά), έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με τη χρόνια φλεγμονή, η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η φλεγμονή που οφείλεται στην κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 45.204 γυναίκες, οι οποίες είχαν δώσει πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες από την εποχή που πήγαιναν σχολείο και για πολλά χρόνια μετά. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που συσχετίζει τις διατροφικές συνήθειες με δείκτες φλεγμονής στο αίμα, οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε συμμετέχουσα μια βαθμολογία που αντιστοιχούσε στον βαθμό που η διατροφή της προωθούσε την εκδήλωση της φλεγμονής. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση τη βαθμολογία τους. Οι γυναίκες που βρίσκονταν στην ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη διατροφή τους στην εφηβεία υπολογίστηκε ότι είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση συγκριτικά με τις γυναίκες που βρίσκονταν στην ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία. Από την άλλη, οι γυναίκες που ακολουθούσαν την πιο ανθυγιεινή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους φάνηκε να διατρέχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν την πιο υγιεινή διατροφή κατά την ίδια περίοδο της ζωής τους.

Η διατροφή που προωθεί τη φλεγμονή συσχετίστηκε με μεγαλύτερο συνολικό δείκτη επίπτωσης (νέα περιστατικά στον υπό μελέτη πληθυσμό για το δεδομένο χρονικό διάστημα) καρκίνου του μαστού και με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μετά την εμμηνόπαυση, αναφέρει η μελέτη.

«Κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση, περιόδους κατά τις οποίες ο μαστικός αδένας αναπτύσσεται ταχύτατα και επομένως είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε επιδράσεις της καθημερινότητας, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια και να αποφεύγουν τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς και το κόκκινο κρέας, φρέσκο ή επεξεργασμένο» αναφέρει η Καρίν Μίτσελς από το τμήμα επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αν και η μελέτη παρουσιάζει συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες αποτελούν αιτία του καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά τη σημασία της υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε επίσης:

Φλεγμονή στο σώμα: 7 συνδυασμοί τροφών για να την καταπολεμήσετε

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για να νικήσετε τις φλεγμονές