ΥΓΕΙΑ

Αύξηση βάρους & καρκίνος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς σας να ανεβαίνει όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια; Είναι καιρός να πάρετε δραστικά μέτρα αν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας...

Αύξηση βάρους & καρκίνος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Η σταδιακή αύξηση του βάρους από την ενηλικίωση μέχρι και 65 έτη συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία.

bigstock closeup of a young caucasian m 168949175

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις μεταβολές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) περισσότερων από 300.000 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 65 ετών και ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που στα νιάτα τους ήταν σχετικά αδύνατοι (με ΔΜΣ 22, δηλαδή μέσα στα όρια του φυσιολογικού βάρους) και αργότερα έγιναν υπέρβαροι (με ΔΜΣ 27) ήταν 50% πιο πιθανό μέχρι τα 65 τους χρόνια να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος σε σύγκριση με τους άνδρες που κατάφεραν να διατηρήσουν τον ΔΜΣ τους μεταξύ 18,5 και 24,9 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

[Δείτε εδώ πώς να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος]

Παράδειγμα: Ένας άνδρας με ύψος 1,80 και βάρος 71 κιλά έχει ΔΜΣ 21,9. Για να φτάσει να έχει ΔΜΣ 27 το βάρος του πρέπει να αυξηθεί περίπου κατά 16 κιλά, δηλαδή να φτάσει τα 87 κιλά.

Μερικές από τις μορφές καρκίνου που αποδεδειγμένα συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος των νεφρών και ο καρκίνος του οισοφάγου.

Εξηγώντας τα ευρήματα της μελέτης, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χάνα Λένον, αναφέρει πως το υπερβολικό βάρος αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο DNA και σε καρκινικές μεταλλάξεις. Επίσης, τα λιποκύτταρα παράγουν ορμόνες (λιποκίνες) που μπορεί να ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Όπως εκτιμά η Λένον, όσο περισσότερα χρόνια παραμένει κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να εκδηλώσει κάποια σχετιζόμενη με το υπερβολικό βάρος μορφή καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου