ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος, δυνητικά με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την κατάλληλη αγωγή, η φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει το χόνδρο, το οστό και την άρθρωση και μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωσή της, σημαντική μείωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ασθενούς, ακόμη και σε αναπηρία.

Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, με συχνότητα 3 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες. Η πάθηση προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών.

bigstock Fat 6008959

Πληθυσμιακή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2017) έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες, με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος, την κοιλιακή παχυσαρκία και το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, κινδυνεύουν περισσότερο από την πάθηση, συσχετισμός που δεν φάνηκε να ισχύει για τους άνδρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ααρχους στη Δανία, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν 54.284 άτομα (52% γυναίκες), 50-64 ετών, το διάστημα 1993-1997. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που διήρκεσε η ιατρική παρακολούθησή τους, 283 γυναίκες και 110 άνδρες εκδήλωσαν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο μέσος χρόνος για εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν τα επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα για το σωματικό λίπος και τον τρόπο ζωής του δείγματος, ενώ συνεκτιμήθηκαν παράμετροι, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η σωματική δραστηριότητα και συνολική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.

Στις γυναίκες, ο σχετικός κίνδυνος για ΔΜΣ 25-29.99 kg/m2 (υπέρβαρες) ήταν 1,48 και για ΔΜΣ >30 kg/m2 (παχύσαρκες) 1,54. Στην περίπτωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, δηλαδή περίμετρο μέσης >88 εκατοστά ο σχετικός κίνδυνος ήταν 1,24 και για κάθε 1% υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, ο σχετικός κίνδυνος στις γυναίκες ήταν 1,03.

Στους άνδρες, ο σχετικός κίνδυνος για ΔΜΣ 25-29.99 kg/m2 ήταν 0,83 και για ΔΜΣ 30 kg/m2 ήταν 0,69. Στην περίπτωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, δηλαδή περίμετρο μέσης >102 εκατοστά, ο σχετικός κίνδυνος ήταν 1,16 και για κάθε 1% επιπλέον ποσοστό σωματικού λίπους ο σχετικός κίνδυνος στους άνδρες ήταν 0,99.

«Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι ενώ ο ΔΜΣ είναι ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης του βάρους, δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την συνολική ποσότητα του σωματικού λίπους και δεν αντανακλά την κατανομή του λίπους στο σώμα» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ Αστα Λιναουσκας.

Διαβάστε επίσης:

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

Αρθρίτιδες: Γιατί οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν