ΥΓΕΙΑ

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

Η καταπόνηση συγκεκριμένων σημείων του σώματος κατά την εκτέλεση διάφορων λειτουργιών, π.χ. στη διάρκεια κάποιου αθλήματος, μπορεί να είναι η αιτία του πόνου στις αρθρώσεις σας.

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

Όταν η αιτία του πόνου είναι προφανής, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Τι γίνεται όμως όταν πονάνε οι αρθρώσεις σας, αλλά δεν έχετε ιδέα για ποιο λόγο ή νιώθετε περίεργα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε;

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πόνοι στις αρθρώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κάτι πολύ σοβαρότερο, όπως ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή μια αυτοάνοση ασθένεια.

shutterstock 202919668 septic arthritis joshya

Σηπτική αρθρίτιδα

Η σηπτική –γνωστή και ως πυογόνος- αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο μίας ή περισσότερων αρθρώσεων, καθώς επίσης και σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας τους. Στο περίπου 20% των ενηλίκων ασθενών τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περισσότερες από μία αρθρώσεις. Στα παιδιά αναπτύσσεται πολυαρθρίτιδα και συνήθως προσβάλλονται οι αρθρώσεις του ώμου, του γόνατος και του ισχίου. Η λοιμώδης αρθρίτιδα συνήθως έχει αιφνίδια έναρξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός και ρίγος. Η σηπτική αρθρίτιδα είναι απειλητική για την ζωή του πάσχοντα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποδόμηση του οστού και του χόνδρου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σηπτικού σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Πρόκειται για κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.

shutterstock 181514690 gout joshya

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα (γνωστή και ως ποδάγρα) συνδέεται με την παρουσία κρυστάλλων ουρικού οξέος στο αρθρικό υγρό μιας άρθρωσης. Αποτελεί μια από τις πιο επώδυνες μορφές αρθρίτιδας και εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου, πρήξιμο και ερυθρότητα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός και ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Για να την προλάβετε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, αλκοόλ και ζάχαρης.

shutterstock 432330661 lyme disease ann131313

Νόσος του Lyme

Η Νόσος του Lyme είναι η πιο κοινή λοιμώδης ασθένεια που μεταδίδεται με τα τσιμπούρια σε Ευρώπη και Νότια Αμερική. Η λοίμωξη είναι πιο πιθανή σε δασώδεις περιοχές ή σε ακαλλιέργητα χωράφια όπου ζουν ποντίκια και ζώα όπως το ελάφι. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Νόσο του Lyme, τόσο τα ενήλικα τσιμπούρια όσο και οι νύμφες του γένους Ixodes μπορεί να είναι φορείς της βορρελίωσης. Οι περισσότερες λοιμώξεις σε ανθρώπους είναι αποτέλεσμα τσιμπήματος από νύμφη. Τυπικές ενδείξεις της ασθένειας είναι τα δερματικά εξανθήματα και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις.

shutterstock 302168915 lupus designua

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια που αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να καταστρέψει τις αρθρώσεις σας.
Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι το ερυθρό εξάνθημα, που συνήθως εξαπλώνεται στη μύτη και στα μάγουλα. Κοινά συμπτώματα είναι επίσης η κατάθλιψη και ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης, η τριχόπτωση, δυσκολίες στην αναπνοή, προβλήματα μνήμης, έλκη στο στόμα και ξηροφθαλμία.

shutterstock 371672449 gonorrhea designua

Βλεννόρροια

Αυτό το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα δεν επηρεάζει μόνο τα γεννητικά όργανα, αλλά και τις αρθρώσεις, καθώς προκαλεί μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται γονοκοκκική αρθρίτιδα. Η γονοκοκκική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα γενικευμένης διασποράς πρωτοπαθούς ασυμπτωματικής γονόρροιας του ουροποιογεννητικού συστήματος ή γονοκοκκικής λοίμωξης του φάρυγγα ή του ορθού. Επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και είναι πιο συχνή στα σεξουαλικώς ενεργά κορίτσια στην εφηβεία.

shutterstock 88937434 rheumatoid arthritis alila medical media

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Το 75% των πασχόντων είναι γυναίκες και τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένες αρθρώσεις και δυσκαμψία κυρίως τις πρωινές ώρες. Μπορεί επίσης να εκδηλώνεται με κόπωση, πυρετό και/ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις συνήθειες που καταστρέφουν τις αρθρώσεις σας