ΥΓΕΙΑ

Λύκος: Πώς επηρεάζει κάθε σημείο στο σώμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο λύκος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας.

Λύκος: Πώς επηρεάζει κάθε σημείο στο σώμα
Bigstock

Ο λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας σοβαρές βλάβες.

Με φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να θέσετε τα συμπτώματα υπό έλεγχο, αλλά υπάρχουν και βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να αποφύγετε τις επιπτώσεις του λύκου στην καρδιά, το δέρμα, τα νεφρά, τα μάτια και άλλες περιοχές του σώματος.

Καρδιά και πνεύμονες

Ο λύκος αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην μακροχρόνια φλεγμονή που τον συνοδεύει. Ορισμένα φάρμακα για τον λύκο, όπως τα στεροειδή, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Προκαλεί, επίσης, φλεγμονή της καρδιάς ή του σάκου που την περιβάλλει (περικαρδίτιδα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο στήθος.

Τέλος, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της εξωτερικής επένδυσης των πνευμόνων. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται με βαθιές αναπνοές. Αυτό ονομάζεται πλευρίτιδα. Μερικές φορές, οι πνεύμονες μπορεί να δημιουργήσουν ουλές από τη φλεγμονή και να προκαλέσουν δύσπνοια.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα κάνει πολύ πιο πιθανές τις πνευμονικές λοιμώξεις και τις καρδιακές παθήσεις. Επιβραδύνει επίσης τη ροή του αίματος και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Βοηθά να ενδυναμώσετε καρδιά και πνεύμονες. Εάν θέλετε δραστηριότητες που είναι εύκολες στις αρθρώσεις σας, δοκιμάστε περπάτημα, κολύμπι, αερόμπικ χαμηλής έντασης, γιόγκα, πιλάτες ή χρήση ελλειπτικού μηχανήματος.
  • Υγιεινή διατροφή. Για να διατηρήσετε το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο, επιλέξτε κυρίως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρώτε ψητά λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός δύο φορές την εβδομάδα. Είναι πλούσια στο έλαιο ωμέγα-3 που κάνει καλό στην καρδιά. Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό (φαστ φουντ) και τα τηγανητά.
  • Ενημερωθείτε για τους εμβολιασμούς. Μην ξεχάσετε να κάνετε εμβόλια κατά της γρίπης και της πνευμονίας.

Δέρμα

Ο λύκος μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ηλιακού φωτός, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πολλές αλλαγές στο δέρμα. Ένα κοινό δερματικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσετε είναι ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στην μύτη και στα μάγουλά σας. Κόκκινα, φολιδωτά εξογκώματα ή μπαλώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο σώμα σας. Μπαλώματα που μοιάζουν με κέρματα μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Μπορεί επίσης να έχετε δερματικά προβλήματα σε άλλες περιοχές, όπως:

  • Πληγές (έλκη) στο στόμα ή την μύτη
  • Αλωπεκία
  • Λευκά ή μπλε δάχτυλα χεριών και ποδιών ως απόκριση στο κρύο, γνωστό ως φαινόμενο Raynaud

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 50 και αποφύγετε πλήρως τον μεσημεριανό ήλιο. Φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο και προστατευτικό ρουχισμό στον ήλιο.
  • Απαλή φροντίδα των μαλλιών. Χρησιμοποιήστε ένα βρεφικό σαμπουάν και μαλακτικό. Αποφύγετε τις σκληρές χημικές ουσίες στα μαλλιά σας.
  • Φοράτε γάντια και χοντρές κάλτσες όταν κάνει κρύο. Εάν έχετε λύκο, το φαινόμενο Raynaud συνήθως σχετίζεται με το κρύο. Κάντε λοιπόν ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε τα χέρια σας ζεστά.

Νεφρά

Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των νεφρών, οδηγώντας ακόμα και σε μόνιμη βλάβη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα πόδια και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο γιατρός σας θα αναζητήσει πρωτεΐνη ή κύτταρα αίματος στα ούρα σας, τα οποία είναι σημάδια νεφρικής βλάβης. Μερικές φορές, ο λύκος μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και να χρειαστείτε αιμοκάθαρση.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα νεφρικών προβλημάτων, όπως πρήξιμο στον αστράγαλο ή το κάτω πόδι, αφρώδη ούρα ή αίμα στα ούρα σας.
  • Μην παραλείπετε τα ιατρικά τσεκ-απ με τον γιατρό τον ρευματολόγο σας, που θα σας κάνουν εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθούν ότι τα νεφρά σας λειτουργούν καλά.
Brain Neurons In Lysosomal Storage Diseases, Tay-sachs, Niemann-pick, Fabry And Other. 3d Illustrati
Brain neurons in lysosomal storage diseases, Tay-Sachs, Niemann-Pick, Fabry and other. 3D illustration showing swollen neurons with lamellar inclusions due to accumulation of gangliosides in lysosomesBigstock

Εγκέφαλος και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ)

Ο λύκος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τα νεύρα του νωτιαίου μυελού με διάφορους τρόπους, με συμπτώματα όπως:

  • Θολή σκέψη, σύγχυση ή απώλεια μνήμης
  • Πονοκέφαλοι
  • Κατάθλιψη και άγχος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Εγκεφαλικά επεισόδια (σπάνια)

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Μειώστε το στρες. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό για να μειώσετε το στρες και να χαλαρώσετε τους μυς.
  • Δημιουργήστε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης. Αναλογιστείτε την προοπτική της γνωστικής θεραπείας για τη διαχείριση προβλημάτων σκέψης ή την παροχή συμβουλών εάν είστε αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί. Το φάρμακο για τον λύκο μπορεί να βοηθήσει την μνήμη και τη σκέψη.

Μάτια

Το πιο κοινό πρόβλημα των ματιών σε άτομα με λύκο είναι η ξηρότητα. Σπάνια, αλλαγές αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή μπορεί να αποδυναμώσουν την όρασή σας. Ο λύκος μπορεί επίσης να βλάψει τα νεύρα στους μύες που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών σας.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για την ξηροφθαλμία

Αρθρώσεις και μύες

Ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο και η δυσκαμψία είναι κοινά προβλήματα λόγω λύκου, ειδικά στα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια. Το πρήξιμο δεν βλάπτει τις αρθρώσεις, αλλά μπορεί να είναι επώδυνο. Ο λύκος μπορεί επίσης να επηρεάσει τους μύες και να προκαλέσει αδυναμία.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη.
  • Δοκιμάστε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο, ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή κρύα επιθέματα για να απαλύνετε τον πόνο και τη δυσκαμψία.
  • Αποφύγετε τις ασκήσεις υψηλής έντασης όταν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε δραστήριοι με περπάτημα ή γιόγκα.

Πηγή: webmd.com