ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Γιατί είναι καλό να μένετε στον ήλιο

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος του δέρματος.

Έκζεμα: Γιατί είναι καλό να μένετε στον ήλιο

Η νόσος συνδέεται με την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, καθώς το δέρμα των ασθενών εμφανίζει μη φυσιολογική διαπερατότητα.

Η μη φυσιολογική λειτουργία του επιδερμικού φραγμού επιτρέπει τη διείσδυση αλλεργιογόνων στο δέρμα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων.

Το δέρμα γίνεται ξηρό και φολιδωτό, προκαλώντας φαγούρα και φλεγμονές.

SUNBATHING

Σύμφωνα με νέα ευρήματα μελέτης επιστημόνων από τη Σκωτία, η έκθεση του δέρματος στον ήλιο μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ενός μορίου, το οποίο καταπραΰνει τα συμπτώματα του εκζέματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να εξασθενήσει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος και γενικότερα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει η αντίθετη δράση και η όξυνση του εκζέματος.

Όταν, όμως, η έκθεση είναι περιορισμένη, το δέρμα παράγει νιτρικό οξείδιο, το οποίο καταστέλλει τοπικά τη φλεγμονή που ευθύνεται για τη φαγούρα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Εδιμβούργου, πραγματοποίησαν πειράματα σε ομάδα υγιών εθελοντών, οι οποίοι δέχθηκαν να εκτίθενται σε υπεριώδες φως (UV) μικρά τμήματα του δέρματός τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιούσαν βιοψίες που έδειξαν ότι απελευθερωνόταν στο δέρμα τους νιτρικό οξείδιο, το οποίο ενεργοποιούσε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που λέγονται ρυθμιστικά Τ-κύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά καταστέλλουν τη φλεγμονή. Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Άστιερ, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «το νιτρικό οξείδιο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητας και θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς».

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μιμούνται τις επιδράσεις του ήλιου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Πέλματα που ξεφλουδίζουν: Ξηροδερμία ή κάτι πιο σοβαρό;

Έκζεμα: 4 tips για να διαχειριστείτε καλύτερα τις κρίσεις