ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: 6 tips για να νικήσετε τη φαγούρα

Το έκζεμα είναι μια συχνή δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ξηρότητα, το ξεφλούδισμα, τα εξανθήματα και την έντονη φαγούρα στο δέρμα.

Έκζεμα: 6 tips για να νικήσετε τη φαγούρα

Σε ορισμένα άτομα, η φαγούρα λόγω εκζέματος είναι τόσο έντονη που ξύνονται ασυναίσθητα ενώ κοιμούνται ή το ξύσιμο οδηγεί σε πληγές και αιμορραγία.

Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί για να αντιμετωπιστεί η φαγούρα του εκζέματος και να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις.



1. Επίσκεψη στον γιατρό: Ο ειδικός μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που ταιριάζει σε κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του.

2. Εφαρμογή πάγου: Οι κρύες κομπρέσες και ο πάγος στο σημείο της φαγούρας καταπραΰνουν σημαντικά την ενόχληση.

3. Διακοπή της «συνήθειας»: Η κίνηση που κάνουμε για να ξυστούμε όταν έχουμε φαγούρα είναι ουσιαστικά αυτόματη, αφού την κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε. Μια τεχνική που ονομάζεται «αντιστροφή συνήθειας» (habit reversal) μπορεί να «εκπαιδεύσει» το μυαλό ώστε να μη δίνει εντολή να ξυστείτε όταν κάνει την εμφάνισή της η φαγούρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς την τεχνική αναγνωρίζοντας συνειδητά το ερέθισμα (φαγούρα) που οδηγεί στη συνήθεια (ξύσιμο) και εφαρμόζοντας στη συνέχεια εναλλακτικά μέσα για να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό (π.χ. μπαλάκι αντι-στρες, βιβλίο χρωματισμού, fidget spinner).

4. Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων: Οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μάλλινα υφάσματα, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων, τα προϊόντα περιποίησης με τεχνητά αρώματα και τα απορρυπαντικά είναι μερικοί «συνήθεις ύποπτοι» που πυροδοτούν τη φαγούρα στα άτομα με έκζεμα.

5. Αντιμετώπιση του στρες: Το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα του εκζέματος στους περισσότερους ανθρώπους. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, ο επαρκής και καλός ύπνος και η σωματική άσκηση είναι μερικοί από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε την ψυχολογική καταπόνηση.

6. Αλλαγή στις συνήθειες υγιεινής: Το ντους με χλιαρό νερό, με χρήση απαλών σαπουνιών χωρίς τεχνητά αρώματα, είναι «φιλικό» προς το ευαίσθητο δέρμα. Μετά το ντους, χρειάζεται απαλό σκούπισμα με την πετσέτα και εφαρμογή αρκετής ποσότητας ενυδατικής κρέμας σε όλο το σώμα ώστε να αποφευχθεί η ξηρότητα.

Δείτε κι αυτό:

Έκζεμα: Γιατί είναι καλό να μένετε στον ήλιο

Έκζεμα ενηλίκων: 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Έκζεμα: 6 πράγματα που δείχνει για την υγεία σας