ΥΓΕΙΑ

Γλυκά στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία του μωρού

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης από την έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί της, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Γλυκά στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία του μωρού

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κουίν Μέρι του Λονδίνου και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαΐφ Σαχίν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών.

Η μελέτη συσχέτισε την ποσότητα ζάχαρης που λάμβανε η μητέρα από τροφές και ποτά κατά την εγκυμοσύνη της με τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί της σε ηλικία επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι το 20% των μητέρων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη είχαν κατά μέσο όρο 38% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κ.ά.) και 101% περισσότερες πιθανότητες το παιδί τους να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

bigstock Pregnant Woman Eating Chocolat 98302814

Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης από την έγκυο και την εκδήλωση εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, με δεδομένη την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στη Δύση. Σχεδιάζεται ήδη μια κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος στα παιδιά.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, στο μεταξύ, οι έγκυοι καλό θα είναι να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά, καθώς επίσης τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, καθώς εκτιμάται ότι η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική φλεγμονή στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Εγκυμοσύνη & τοκετός: Τρεις «αστικοί μύθοι» που υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Διατροφικές ελλείψεις στην εγκυμοσύνη: Πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο (πίνακας)

Δίαιτα στην εγκυμοσύνη: Ποιο κίνδυνο κρύβει για την ψυχική υγεία του παιδιού