ΥΓΕΙΑ

Οι καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τη νοημοσύνη

Καθημερινές συνήθειες που δεν είναι απαιτητικές για το μυαλό, βλάπτουν τις νοητικές δεξιότητες και συντελούν στη σταθερή μείωση του IQ, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Οι καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τη νοημοσύνη

Μάλιστα η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, αρχίζει να επιταχύνεται μετά τα 50.

Τα ευρήματα προέρχονται από την παρακολούθηση επί μία πενταετία 502.643 Βρετανών, ηλικίας 37 έως 73 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης και ευφυΐας.

Τέσσερα ήταν τα βασικά ευρήματα της μελέτης:

- Από τους σχεδόν 93.000 εθελοντές οι οποίοι οδηγούσαν καθημερινά για πάνω από 2-3 ώρες, οι περισσότεροι υστερούσαν ήδη νοητικά κατά την έναρξη της μελέτης.

- Στη διάρκεια των 5 επόμενων ετών, οι νοητικές δεξιότητες αυτών των ανθρώπων όχι μόνο μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, αλλά με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στους υπόλοιπους εθελοντές, οι οποίοι οδηγούσαν λιγότερο ή καθόλου.

- Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, με την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών να είναι εμφανής κατά την έναρξη της μελέτης σε όσους έβλεπαν πάνω από 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα και να εντείνεται τα επόμενα 5 χρόνια.

- Η ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για μη επαγγελματικούς λόγους όχι μόνο δεν φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένες νοητικές δεξιότητες, αλλά αντιθέτως οι εθελοντές που χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ επί έως 2-3 ώρες την ημέρα είχαν καλύτερες νοητικές λειτουργίες.

driving

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι θέλουν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από το γήρας, πρέπει να αναζητούν δραστηριότητες που είναι απαιτητικές για το μυαλό τους.

«Έως τώρα ξέραμε ότι η οδήγηση επί περισσότερες από 2-3 ώρες την ημέρα είναι επιβλαβής για την καρδιά, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι βλάπτει και τον εγκέφαλο, ίσως διότι ο εγκέφαλος είναι πιο αδρανής εκείνες τις ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κίσαν Μπρακάνια.

«Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να γίνει εμφανής μέσα σε μόλις πέντε έτη παρακολούθησης, επειδή είναι πιο γρήγορη στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους», εξήγησε ο δρ Μπακράνια.

Ο δρ Μπακράνια εκτιμά ότι η μεν οδήγηση πλήττει τον εγκέφαλο εξαιτίας του συνεχούς στρες και της κόπωσης που επιφέρει, η δε τηλεόραση επειδή είναι μία εντελώς παθητική δραστηριότητα για τον εγκέφαλο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE).

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα 9 είδη ευφυΐας

Νοημοσύνη παιδιού: Πώς επηρεάζεται από την προσωπικότητα του πατέρα