ΥΓΕΙΑ

Το είδος γυμναστικής που «αντιστρέφει» την αντίσταση στην ινσουλίνη

Ένας απόλυτα φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, είναι η γυμναστική, διαπίστωσαν σε νέα μελέτη τους ερευνητές από τη Χιλή, την Κολομβία και την Ισπανία.

Το είδος γυμναστικής που «αντιστρέφει» την αντίσταση στην ινσουλίνη

Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Physiology, η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης παρατηρείται ασχέτως του πόσο σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσιάζει ένα άτομο.

Προϋπόθεση βέβαια για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η επιλογή του κατάλληλου είδους γυμναστικής, αφού το χαλαρό περπάτημα δεν φαίνεται να αρκεί.

bigstock Fit Young Woman Using Exercise 132599276

Αντίσταση στην ινσουλίνη αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στην ορμόνη, η οποία έχει ως βασική «αποστολή» να βοηθά στην επεξεργασία της γλυκόζης στους μυς και στο συκώτι.

Η συστηματική γυμναστική αποτελεί πάγια σύσταση για τα άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι εξίσου καλά για όλους. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα επί του θέματος αφορούσαν προγράμματα αεροβικής άσκησης, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση και ποδηλασία.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εστίασαν στην υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), ένα σχετικά καινούριο είδος γυμναστικής που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και έχει αποδειχτεί ότι έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής και της αναπνευστικής υγείας. Η HIIT χαρακτηρίζεται από σύντομα και έντονα «ξεσπάσματα» σωματικής άσκησης μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται μικρά διαλείμματα ή περίοδοι άσκησης χαμηλής έντασης.

Στόχος των ερευνητών, με επικεφαλής τον Μικέλ Ισκιέρδο από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα στην Ισπανία, ήταν να διαπιστώσουν εάν ένα πρόγραμμα HIIT μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του υψηλού σακχάρου. Εξετάστηκαν επίσης και άλλες παράμετροι καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος, τα επίπεδα της πίεσης και η περίμετρος της μέσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 ενήλικες γυναίκες με υψηλό εκτιμώμενο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 οι οποίες έκαναν καθιστική ζωή. Όλες οι συμμετέχουσες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα HIIT διάρκειας 10 εβδομάδων, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν την καρδιομεταβολική τους υγεία. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αντίστασης που παρουσίαζαν στην ινσουλίνη και οι ερευνητές συνέκριναν την ανταπόκρισή τους στο πρόγραμμα γυμναστικής.

Σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκαν θετικές μεταβολές στην καρδιομεταβολική υγεία των γυναικών. Στις γυναίκες με μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα επίπεδα της πίεσής τους και τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους. Οι γυναίκες και των δύο ομάδων έχασαν επίσης βάρος και λίπος στη διάρκεια των 10 εβδομάδων.

Υπό το φως των παραπάνω ευρημάτων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η HIIT αφήνει πολλές υποσχέσεις ως πιθανή συμπληρωματική μέθοδος αντιμετώπισης της αντίστασης στην ινσουλίνη και προληπτικό μέτρο για τον διαβήτη τύπου 2.

Δείτε κι αυτό:

Το μπαχαρικό που ρυθμίζει το ζάχαρο και προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη!

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα

Το 7λεπτο workout που συνιστούν οι επιστήμονες (βίντεο)