ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος άνοιας: Μειώστε τον αφιερώνοντας 25 λεπτά την ημέρα

Η άνοια είναι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και οφείλεται σε βλάβη ή δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Κίνδυνος άνοιας: Μειώστε τον αφιερώνοντας 25 λεπτά την ημέρα

Η βλάβη δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων αυτών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε διάφορες περιοχές, που καθεμιά είναι υπεύθυνη για συγκεκριμένη λειτουργία. Όταν δεν λειτουργούν σωστά τα νευρικά κύτταρα μιας συγκεκριμένης περιοχής, η περιοχή αυτή δεν μπορεί να επιτελέσει φυσιολογικά τη λειτουργία της.

Η άνοια μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε βαθμό που να προκαλείται απώλεια μνήμης, αδυναμία λήψης αποφάσεων και δυσκολίες στην ομιλία.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ποιες δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας.

hatha yoga

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά, μόλις 25 λεπτά Hatha yoga ή ασκήσεων ενσυνειδητότητας την ημέρα, μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να ενισχύσουν σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες.

Η Hatha Yoga είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές yoga στο δυτικό κόσμο και περιλαμβάνει μια σειρά από σωματικές στάσεις, αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμό, o συνδυασμός των οποίων επιφέρει εναρμόνιση, ισορροπία και υγεία στο σώμα και το νου.

Μέσα από τις στάσεις της Ηatha yoga επιχειρείται η βελτίωση της στάσης του σώματος και η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλη. Αυτή είναι η βάση που προστατεύει και εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και το μυστικό για την υγεία του σώματος.

Οι ασκήσεις εγρήγορσης ή ενσυνειδητότητας (Mindfulness) μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση του καθημερινού άγχους, των κρίσεων πανικού, της ψυχολογικής και συναισθηματικής πίεσης αλλά και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, το άσθμα. Με την εξάσκηση, το άτομο μαθαίνει μέσω της εμπειρίας πώς να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του με το εξερευνά την αλληλεπίδραση του μυαλού με το σώμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σύντομες συνεδρίες των δύο αυτών πρακτικών αυξάνουν επίσης τα επίπεδα ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο Peter Hall, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, οι δύο πρακτικές εστιάζουν στην επεξεργασία συγκεκριμένων στόχων και στη μείωση της εστίασης σε άχρηστες πληροφορίες.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν 25λεπτες συνεδρίες Hatha yoga, ασκήσεων ενσυνειδότητας (mindfulness) και ήρεμης ανάγνωσης.

Μετά τις συνεδρίες γιόγκα και mindfulness, είχαν καλύτερη απόδοση σε γνωστικά τεστ, συγκριτικά με την ανάγνωση.

«Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί ασκήσεις όπως η γιόγκα βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας και τις επιδόσεις σε γνωστικά τεστ», σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης Kimberley Luu.

«Κάποιες αφορούν την απελευθέρωση ενδορφινών, την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τη μειωμένη εστίαση σε άσκοπες σκέψεις» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από την άνοια

Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό