ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από την άνοια

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και συγκεκριμένα κρασιού ή μπύρας, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από την άνοια

Νέα έρευνα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, επιβεβαιώνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν 1.344 άτομα, τα οποία είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση το διάστημα 1984-2013. Τα άτομα αυτά ζούσαν σε ένα σχετικά πλούσιο προάστιο της επαρχίας του Σαν Ντιέγκο και είχαν τουλάχιστον πανεπιστημιακή μόρφωση. Ανά τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε αξιολόγηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης.

old people alcohol

Μεταξύ των ανδρών και γυναικών που ήταν 85 ετών και άνω, εκείνοι που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ 5-7 ημέρες την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν ενδείξεις άνοιας, συγκριτικά με όσους απείχαν του αλκοόλ.

Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε το ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες, οποιαδήποτε ηλικίας και τους άνδρες 65 ετών και άνω, και τα έως δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω των 65 ετών.

«Η μελέτη είναι μοναδική διότι αξιολόγησε την πνευματική υγεία ανδρών και γυναικών σε όψιμη ηλικία και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα, αλλά και καλύτερες πιθανότητες διατήρησης μιας καλής γνωστικής υγείας στην τρίτη ηλικία», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Linda McEvoy. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στη μελέτη μας υπήρχαν πολύ λίγα άτομα που έπιναν υπερβολική ποσότητα, επομένως η μελέτη μας δεν δείχνει πόσο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία και τη γνωστική υγεία στη γήρανση».

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση άνω από το συνιστώμενο όριο αλκοόλ θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Πόσα ποτά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο έως και 83%!

Παράγοντες καρδιακού κινδύνου που συμβάλλουν στην άνοια