ΥΓΕΙΑ

Παράγοντες καρδιακού κινδύνου που συμβάλλουν στην άνοια

Ό,τι κάνει καλό στην καρδιά κάνει καλό και στον εγκέφαλο και αντίστοιχα παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά για την καρδιακή υγεία βλάπτουν επίσης την υγεία του εγκεφάλου.

Παράγοντες καρδιακού κινδύνου που συμβάλλουν στην άνοια

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι μεσήλικες που παρουσιάζουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια στην τρίτη ηλικία.

bigstock Brain And Heart United 174572404

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Ρεβέκα Γκότεσμαν του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας JAMA Neurology, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 15.744 άτομα μέσης ηλικίας (45 έως 64 ετών).

Στη διάρκεια μιας 25ετίας οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για την υγεία τους και υποβάλλονταν σε περιοδικά νευρολογικά-νοητικά τεστ. Σε αυτό το διάστημα, 1.516 άνθρωποι διαγνώστηκαν με άνοια.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν διαβήτη ή υπέρταση στη μέση ηλικία ή ήταν καπνιστές, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Ο διαβήτης βρέθηκε να συνιστά σχεδόν εξίσου μεγάλο κίνδυνο άνοιας με την ύπαρξη του γονιδίου ΑΡΟΕ4 στο DNA ενός ανθρώπου, γονίδιο που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ.

Ακόμη, το βεβαρημένο καρδιαγγειακό ιστορικό φάνηκε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για την πιθανότητα μελλοντικής άνοιας απ’ ό,τι η ελλιπής μόρφωση (οι λιγότερο μορφωμένοι παθαίνουν άνοια συχνότερα από τους μορφωμένους).

«Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του έγκαιρου ελέγχου των παραγόντων καρδιακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε την άνοια όσο γερνάμε» δήλωσε ο Γουόλτερ Κόροσετς, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο έλεγχος του διαβήτη και της υπέρτασης, καθώς και η διακοπή του καπνίσματος, είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Δείτε κι αυτό:

Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό

Άνοια: Εννέα παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αλλάξετε για να προστατευτείτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ