ΥΓΕΙΑ

Πότε ο πόνος στο στήθος είναι “καμπανάκι” καρδιάς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μην αγνοείτε την επίμονη πίεση στο στήθος που δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός.

Πότε ο πόνος στο στήθος είναι “καμπανάκι” καρδιάς
Bigstock

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα συχνό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής και αξίζει την προσοχή σας, λέει ο καρδιολόγος και συνεργάτης της Cleveland Clinic, δρ Laffin.

Μια καρδιακή προσβολή συχνά συνοδεύεται από μια ακατάπαυστη αίσθηση πίεσης, βάρους ή σφιξίματος στο στήθος.

Δεν είναι ασυνήθιστο ο πόνος να εκπέμπεται και σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Αυτές μπορεί να είναι η πλάτη, ο λαιμός και το σαγόνι καθώς σας και κατά μήκος του αριστερού χεριού.

“Αν η ταλαιπωρία σας διαρκεί για τουλάχιστον τρία λεπτά, ή αν επιδεινώνεται γρήγορα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πρόκειται για εν εξελίξει ή επικείμενη καρδιακή προσβολή. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας μπορεί να σώσει τη ζωή σας”, επισημαίνει ο δρ. Laffin.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθημα ζάλης
  • ναυτία
  • κούραση
  • εφίδρωση

Πότε ο πόνος στο στήθος είναι καρδιακή προσβολή

Η απάντηση στις ακόλουθες ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο πόνος στο στήθος σας είναι καρδιακή προσβολή ή προκαλείται από κάτι άλλο.

kardia-emfragma-kardiaki-prosvoli-giatros

Είναι ο πόνος στο στήθος οξύς και σύντομος;

Σπανίως μια καρδιακή προσβολή προκαλεί έντονο, εστιασμένο πόνο. Ένας μικρής διάρκειας πόνος “σαν σουβλιά” είναι πιο πιθανό να προέρχεται από πρόβλημα στα οστά ή στα νεύρα της περιοχής (όπως ένα ραγισμένο πλευρό ή ένας θωρακικό μυς με τράβηγμα).

Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να είναι πιο επώδυνος από ένα έμφραγμα, αλλά θα υποχωρήσει αρκετά γρήγορα. Ο πόνος στο στήθος από καρδιακή προσβολή μπορεί να διαρκέσει 30 λεπτά και μερικές φορές ακόμα περισσότερο.

Σας ανακουφίζει η αλλαγή θέσης/στάσης σώματος;

Εάν η μετατόπιση κάνει τον πόνο στο στήθος να μειώνεται ή να υποχωρεί, το πιθανότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζετε καρδιακή προσβολή. Ο πόνος στο στήθος που μειώνεται με την αλλαγή στάσης σώματος πιο πιθανό είναι να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα των πνευμόνων, όπως η πνευμονία ή το άσθμα.

Τα αντιόξινα ανακουφίζουν τον πόνο;

Η παλινδρόμηση οξέος (καούρα) μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αρκετά άβολα. Η αίσθηση καψίματος από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει προς τον οισοφάγο “μιμείται” την αίσθηση καρδιακής προσβολής.

Το να ξεχωρίσετε τα δύο μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά εάν τα αντιόξινα ανακουφίζουν τον πόνο, τότε το πρόβλημα πιθανότατα σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα και όχι με την καρδιά.

Μειώνεται ο πόνος στο στήθος με την σωματική δραστηριότητα;

Μια καρδιακή προσβολή δεν είναι κάτι που απλά υποχωρεί να σηκωθείτε και περπατήσετε λίγο. Έτσι, αν η μετακίνηση αυτή κάνει τον πόνο σας να υποχωρεί, μάλλον δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Από την άλλη πλευρά, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η έστω και ήπια σωματική δραστηριότητα επιδεινώσει ξαφνικά τον πόνο στο στήθος σας.