ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά στους άνδρες: Πώς επηρεάζουν την ποιότητα σπέρματος

Η κακή ποιότητα σπέρματος είναι γνωστό ότι μειώνει τη γονιμότητα και τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Περιττά κιλά στους άνδρες: Πώς επηρεάζουν την ποιότητα σπέρματος

Ινδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης των ανδρών, τόσο επιδεινώνεται η ποιότητα του σπέρματός τους.

Ομάδα ειδικών από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Βιζαχαπατνάμ, μελέτησαν περισσότερους από 1.200 άνδρες και διαπίστωσαν ότι τα περιττά κιλά σχετίζονται με χαμηλότερο όγκο σπέρματος, μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Επίσης, η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ήταν κακή, ενώ γενικά το σπέρμα είχε και άλλα ελαττώματα.

«Η γονεϊκή παχυσαρκία κατά την σύλληψη έχει καθοριστικές επιδράσεις στη υγεία του εμβρύου, την εμφύτευση, την κύηση και το ποσοστό των γεννήσεων. Αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό πως επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Gottumukkala Achyuta Rama Raju.

sperma 2

Οι επιστήμονες ανέλυσαν με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού το σπέρμα 1.285 ανδρών. Οι παχύσαρκοι είχαν λιγότερο σπέρμα, χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και με χαμηλότερη κινητικότητα, σε σύγκριση με αυτό των ανδρών με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επίσης, τα σπερματοζωάρια είχαν παραμορφώσεις στην κεφαλή τους.

Όλες αυτές οι αλλαγές ενδεχομένως να καθιστούν δύσκολη την σύλληψη, τόσο μέσω της ερωτικής επαφής, όσο και στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δουν κατά πόσο η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι όντως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», λέει ο Δρ Ρατζου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Andrologia.

Διαβάστε επίσης:

Συχνή εκσπερμάτιση και ποιότητα σπέρματος: Ποια είναι η σχέση τους

Τι αποκαλύπτει το... σπέρμα για την υγεία του άντρα