ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στη μνήμη των παιδιών

Τα παιδιά που ζουν σε μεγάλες πόλεις και περπατούν για να πάνε κάθε ημέρα στο σχολείο εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους οι οποίοι μπορούν να έχουν επιβλαβή επίδραση στη γνωστική ανάπτυξή τους.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στη μνήμη των παιδιών

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη, η πρώτη στο είδος της, που καταγράφει το πιθανό «κόστος» που έχει για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών η έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα παιδιά εκτίθενται σε μικροσωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (ΡΜ2,5) καθώς και σε μαύρο άνθρακα (ή αιθάλη), γεγονός που έχει επιπτώσεις στη λειτουργική μνήμη τους.

Η μελέτη ειδικών από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης (ISGlobal) έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη και σε αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 παιδιά ηλικίας 7 ως 10 ετών από 39 σχολεία της πόλης. Όλοι οι μαθητές περπατούσαν από και προς το σχολείο σε καθημερινή βάση. Η λειτουργική μνήμη και η προσοχή των παιδιών αξιολογήθηκαν αρκετές φορές με ειδικά τεστ κατά τη διάρκεια της 12μηνης μελέτης. Παράλληλα, οι ερευνητές μετρούσαν την έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο καθ’όλο αυτό το διάστημα.

walking to school

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι η έκθεση στα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και στην αιθάλη συνδεόταν με μείωση στην ανάπτυξη της λειτουργικής μνήμης: συγκεκριμένα κάθε αύξηση της τάξεως του μόλις 0,5% στις συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 συνδεόταν με μείωση της λειτουργικής μνήμης κατά 4,6%.

Αντιστοίχως, κάθε αύξηση κατά 0,5% στις συγκεντρώσεις αιθάλης σχετιζόταν με μείωση κατά 3,9% στην αναμενόμενη ετήσια ανάπτυξη της λειτουργικής μνήμης στα παιδιά.

Στη συγκεκριμένη μελέτη τα αγόρια φάνηκε να είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα κορίτσια στην επίδραση τόσο των ΡΜ2,5 όσο και της αιθάλης.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι το να περπατά το παιδί για να πάει στο σχολείο είναι κακό για την υγεία του, καθώς σε γενικό πλαίσιο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το περπάτημα ή η ποδηλασία κάθε ημέρα για τη μετακίνηση του παιδιού "χτίζει" μια καθημερινότητα με φυσική δραστηριότητα της οποίας τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους συνεπάγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση» εξήγησε ο Ζόρντι Σούνγιερ, επικεφαλής του Προγράμματος για την Παιδική Υγεία του ISGlobal και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Το γεγονός πως τα παιδιά που περπατούν καθημερινά για να πάνε στο σχολείο είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που πάνε σχολείο με αυτοκίνητο ή με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Μαρ Αλβαρεθ-Πεδρερόλ, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η λύση «είναι η ίδια για όλους: μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων για τη μετακίνηση στο σχολείο και ένα λιγότερο ρυπασμένο περιβάλλον για τα παιδιά και όχι μόνο».

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί θανάτους ακόμη κι όταν βρίσκεται μέσα στα «ασφαλή» όρια