ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ έχει σχετιστεί και με μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβαρυντική και για την υγεία των νεφρών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 2,5 εκατομμύρια βετεράνους του αμερικανικού στρατού που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για σχεδόν 8,5 χρόνια.

kidney

Ανακάλυψαν ότι όσο αυξανόταν η έκθεση στα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος κακής νεφρικής λειτουργίας, νεφρικής νόσου και ανεπάρκειας.

«Ακόμα και επίπεδα ρύπανσης κάτω από το όριο ασφαλείας που ορίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ήταν επιβαρυντικά για τους νεφρούς. Αυτό σημαίνει ότι τελικά δεν υπάρχουν ασφαλή όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ζιγιαντ Αλ-Αλι, διευθυντής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Σύστημα Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις.

Η μικροσωματιδιακή ρύπανση αναφέρεται στο μίγμα μικροσωματιδίων, όπως η σκόνη, ο καπνός, η αιθάλη και τα σταγονίδια που εμπεριέχει ο αέρας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν 45.000 νέες περιπτώσεις χρόνια νεφρικής νόσου και σχεδόν πάνω από 24.000 νέες περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας, σχετίζονται με τη μικροσωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, που υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας.

«Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει μια ακόμη ισχυρότερη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νεφρικής βλάβης στη νότια Καλιφόρνια και άλλες μεγάλες περιοχές των μεσοδυτικών, βορειοανατολικών και νότιων περιοχών των ΗΠΑ», σχολιάζει ο Δρ Αλ-Αλι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκοιλιότητα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις των νεφρών

Έξι σημάδια ότι η υγεία των νεφρών σας κινδυνεύει