ΥΓΕΙΑ

Έξι σημάδια ότι η υγεία των νεφρών σας κινδυνεύει

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, καθώς καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν τις ουσίες που δεν είναι απαραίτητες στον οργανισμό, ρυθμίζουν τις χημικές ουσίες και απομακρύνουν φάρμακα και τοξίνες από το αίμα.

Έξι σημάδια ότι η υγεία των νεφρών σας κινδυνεύει

Όταν υφίστανται κάποια βλάβη, αδυνατούν να εκτελέσουν τις βασικές αυτές λειτουργίες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται επιπλοκές, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.

Τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας είναι δυσδιάκριτα και από τη στιγμή που διαπιστώνονται, συνήθως η βλάβη έχει γίνει.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την υγεία των νεφρών σας είναι να διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου και την αρτηριακή σας πίεση, καθώς ο διαβήτης και η υπέρταση είναι υπεύθυνοι για τα δύο τρίτα των περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας.

Παρότι η νεφρική νόσος είναι συχνά σιωπηλή, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να σας προβληματίσουν.

Πρήξιμο και αύξηση βάρους

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά, τα υγρά συσσωρεύονται και προκαλούν οίδημα στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους ή το πρόσωπο.

Αλλαγές στην ούρηση

Το πρώτο σημάδι της νεφροπάθειας είναι οι αλλαγές στη συχνότητα ενούρησης και την ποσότητα των ούρων. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε μείωση είτε αύξηση, ιδιαίτερα το βράδυ. Μπορεί επίσης τα ούρα να έχουν πιο σκούρο χρώμα.

Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση υποχρεώνει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Εάν έχουν καταστραφεί τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, μπορούν να σταματήσουν την απομάκρυνση των αποβλήτων και των επιπλέον υγρών από το σώμα. Τα επιπλέον υγρά στα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση τότε ακόμη περισσότερο. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο.

bigstock Blood pressure measuring Doct 537455171

Κούραση

Μέρος της λειτουργίας των νεφρών είναι η ρύθμιση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης. Όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν, μπορεί να προκληθεί αναιμία, η οποία ρίχνει κατακόρυφα τα επίπεδα της ενέργειας.

Ζαλάδα

Η αναιμία σε συνδυασμό με τη νεφροπάθεια στερεί επίσης από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη ζαλάδα και την αδυναμία συγκέντρωσης.

Μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί

Συχνά η βλάβη στα νεφρά προκαλεί συσσώρευση καλίου, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι παλμοί της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Νεφρική ανεπάρκεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Νεφρική ανεπάρκεια: Η τροφή που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο

Νεφροκυτταρικός καρκίνος: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο