ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την αντιμετωπίσετε

Το ιώδιο είναι μια χημική ουσία απαραίτητη για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, όπως η θυροξίνη, οι οποίες ελέγχουν όλες τις μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η διατήρηση των επιπέδων ιωδίου είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ αντίθετα η έλλειψή του συνδέεται με την αύξηση του βάρους και τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου είναι τα 150 μικρογραμμάρια (mcg) για τους ενήλικες και τα 200 μικρογραμμάρια για τις γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται το ιώδιο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το γάλα, είναι η κυριότερη πηγή ιωδίου στη διατροφή μας και καλύπτουν περίπου το 40% των συνολικών αναγκών μας σε ιώδιο. Τα θαλασσινά αποτελούν επίσης καλή πηγή ιωδίου, με την ακριβή περιεκτικότητά τους να εξαρτάται τόσο από το εκάστοτε είδος θαλασσινού αλλά και από την προέλευσή του. Ιώδιο παρέχουν επίσης το επιτραπέζιο ιωδιούχο αλάτι και το αυγό.

Ενδεικτικά, 200 ml αγελαδινό γάλα ή 150 γραμμάρια γιαούρτι παρέχουν 50-100 μικρογραμμάρια ιωδίου, 40 γραμμάρια τυρί παρέχουν 15 μικρογραμμάρια ιωδίου, 100 γραμμάρια τόνος σε κονσέρβα παρέχει 12 μικρογραμμάρια ιωδίου, ενώ ένα αυγό (50 γραμμάρια) παρέχει 25 μικρογραμμάρια ιωδίου.

bigstock Products Containing Iodine i 99345617

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ιωδίου

Τα κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνονται όταν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά στον οργανισμό είναι τα εξής:

- αίσθημα κόπωσης

- μυϊκή αδυναμία

- δυσκολία συγκέντρωσης

- ανεξήγητη απώλεια βάρους

- αίσθημα θλίψης/κατάθλιψη

- πρήξιμο στο πρόσωπο

- τριχόπτωση

- ξηρό δέρμα

- δυσκοιλιότητα

- χαμηλός καρδιακός παλμός

- διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα

Tips για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ιωδίου

1. Να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα.

2. Να τρώτε αυγό, ακόμη και καθημερινά, στο πρωινό ή συνοδευτικά με κάποιο άλλο γεύμα της ημέρας.

3. Αν αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα, φροντίστε το γάλα που καταναλώνετε να είναι ενισχυμένο με ιώδιο.

4. Εάν έχετε λάβει διάγνωση για δυσανεξία στη λακτόζη (και επομένως αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά) ή αν ακολουθείτε αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, ίσως ο γιατρός σας συστήσει τη λήψη συμπληρώματος, το οποίο θα καλύψει σε ποσοστό 100% τις ανάγκες σας σε ιώδιο.

5. Για τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν, ο γιατρός θα πρέπει να προβεί σε ειδικές συστάσεις για επαρκή πρόσληψη ιωδίου, προσέχοντας ωστόσο να μη γίνει υπέρβαση της συνιστώμενης πρόσληψης, καθώς το ιώδιο σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να βλάψει το μωρό.

Πηγή: Get The Gloss, British Thyroid Foundation

Δείτε κι αυτό:

Πίνεις φυτικό γάλα; Δες ποιο πολύτιμο συστατικό χάνεις

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Θυρεοειδούς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε