ΥΓΕΙΑ

Αεροβική + γιόγκα: Αχτύπητος συνδυασμός για την υγεία της καρδιάς

Ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και γιόγκα έχει μοναδικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, καθώς οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, του δείκτη μάζας σώματος αλλά και της χοληστερίνης.

Αεροβική + γιόγκα: Αχτύπητος συνδυασμός για την υγεία της καρδιάς

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι δύο τόσο διαφορετικές μορφές άσκησης μπορούν συνδυαστικά να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

bigstock 174819808

Η σχετική δοκιμή περιλάμβανε 750 άτομα που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο. Οι 225 από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αεροβικής άσκησης, οι 240 ένα πρόγραμμα γιόγκα και οι υπόλοιποι 285 ένα πρόγραμμα αεροβικής σε συνδυασμό με γιόγκα. Η δοκιμή είχε συνολική διάρκεια έξι μήνες.

Οι δύο πρώτες ομάδες παρουσίασαν αντίστοιχες βελτιώσεις στα επίπεδα της πίεσής τους, στην ολική χοληστερίνη τους, στα τριγλυκερίδια, στην LDL, στο βάρος και στην περίμετρο της μέσης τους. Ωστόσο, στην ομάδα που συνδύασε αεροβική και γιόγκα όλοι οι δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου παρουσίασαν διπλάσια βελτίωση.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργανώνει αυτό το διάστημα στο Ντουμπάι η Καρδιολογική Εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, οι ερευνητές αναφέρουν πως «ο συνδυασμός αεροβικής και γιόγκα μειώνει την πνευματική, σωματική και αγγειακή καταπόνηση και οδηγεί σε μειωμένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Δείτε κι αυτό:

Επικίνδυνη για την αντρική καρδιά η σκληρή γυμναστική

Χαμηλό ασβέστιο: Ο σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά

Πόσο αυξάνεται το βάρος της καρδιάς όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος