ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Επικίνδυνο ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το παιδί, δείχνει νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον της Νέας Υόρκης.

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Επικίνδυνο ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάρβιν Ντίαζ, επίκουρο καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον, διαπίστωσαν ότι ακόμη και η μικρή έως μέτρια έκθεση στο αλκοόλ συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους στα παιδιά, με την επίδραση αυτή να παρατηρείται μέχρι και την εφηβεία.

«Γίνεται πολύς λόγος στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το αν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπάρχουν» δηλώνει ο Ντίαζ.

bigstock Vintage Photo Woman In Pregna 203802637

Μια βασική διαφορά ανάμεσα στη νέα μελέτη και σε άλλες αντίστοιχες είναι ότι αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ σε ένα μόνο επεισόδιο έκθεσης για να διαπιστωθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση του αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θηλυκά πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία εκτέθηκαν σε ατμούς αιθυλικής αλκοόλης για έξι ώρες κατά τη 12η εβδομάδα της κύησης. Αυτό ήταν το μοναδικό επεισόδιο έκθεσης στο αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των πειραματόζωων.

Τα ποντίκια που γεννήθηκαν στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ άγχους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα επίπεδα άγχους ήταν σημαντικά αυξημένα στα αρσενικά ποντίκια κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους και υποχώρησαν μετά την ενηλικίωσή τους. Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, αντίστοιχες επιδράσεις στα θηλυκά ποντίκια.

«Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης είναι ότι οι επιδράσεις που παρατηρήσαμε προκλήθηκαν από μόλις λίγες ώρες έκθεσης στο αλκοόλ» επισημαίνει ο Ντίαζ.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν τις πιθανές μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία που οδήγησαν στα αυξημένα επίπεδα άγχους καθώς και τους λόγους που οι επιδράσεις ήταν διαφορετικές στα αρσενικά και στα θηλυκά ποντίκια.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Δείτε κι αυτό:

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος αν κόψετε το αλκοόλ

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα γίνεται επικίνδυνο για το συκώτι