ΥΓΕΙΑ

Ναυτία: Έξι αιτίες που δεν σας περνούν από το μυαλό

Η ναυτία δεν οφείλεται πάντα σε κάτι που φάγατε ή ήπιατε. Μπορεί να εμφανιστεί, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο ή λόγω μιας γρίπης που περνάτε αυτό το διάστημα.

Ναυτία: Έξι αιτίες που δεν σας περνούν από το μυαλό

Άλλοτε πάλι η αιτία της ναυτίας δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστεί και χρειάζεται αναλυτική εξέταση από τον γιατρό.

Παρακάτω θα δείτε μερικές όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τη ναυτία που νιώθετε.

1. Άγχος

Η ναυτία είναι ψυχοσωματικό σύμπτωμα του άγχους κι αυτό γιατί μια κρίση άγχους συνοδεύεται από μαζική απελευθέρωση αδρεναλίνης, ενώ ταυτόχρονα βασικές βιολογικές λειτουργίες, όπως η πέψη, σταματούν σχεδόν ολοκληρωτικά. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στον οργανισμό τοξίνες και να φτάνουν στον εγκέφαλο σήματα που πυροδοτούν το αίσθημα της ναυτίας.

2. Διαβητική κετοξέωση

Η ναυτία σε συνδυασμό με τάση προς έμετο και πόνο στην κοιλιά είναι τυπικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας αλλά και μιας σοβαρής επιπλοκής του διαβήτη τύπου 1 που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση συμβαίνει όταν τα κύτταρα αξιοποιούν τα λιπαρά αντί για τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παράγονται ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Η κετοξέωση διαπιστώνεται όταν οι κετόνες συσσωρεύονται στο αίμα και στα ούρα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο κώμα ή και στον θάνατο, κυρίως σε άτομα που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη.

bigstock Beautiful Asian Woman Sufferin 159183758

3. Επινεφριδική ανεπάρκεια

Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή στην οποία τα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νεφρά, δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ορμονών. Μία από τις συνηθέστερες αιτίες της επινεφριδικής ανεπάρκειας είναι η νόσος του Addison, μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από σοβαρές βλάβες στα επινεφρίδια με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες. Τυπικά συμπτώματα της κακής λειτουργίας των επινεφριδίων είναι η ναυτία, η τάση προς έμετο, η διάρροια και η απώλεια βάρους.

4. Έμφραγμα

Η ναυτία και ο στομαχόπονος, ακόμη κι αν δεν συνοδεύονται από τον χαρακτηριστικό πόνο στο στήθος, είναι δύο συχνά συμπτώματα του εμφράγματος, κυρίως στις γυναίκες. Δεν είναι καθόλου σπάνιο οι γυναίκες να εκδηλώνουν παράδοξα –άτυπα, όπως λέγονται– συμπτώματα όταν παθαίνουν έμφραγμα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί η γυναίκα να περνά το έμφραγμα για κάτι πολύ πιο αθώο, όπως μια κρίση καούρας.

5. Παθήσεις της χοληδόχου κύστης

Ο αιφνίδιος πόνος που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς μετά από ένα πολύ λιπαρό και βαρύ γεύμα είναι κλασικό σύμπτωμα που προέρχεται από τη χοληδόχο κύστη. Ο πόνος συνήθως οφείλεται σε πέτρες που έχουν σχηματιστεί μέσα στην κύστη και συχνά συνοδεύεται και από ναυτία.

6. Βαγοτονικό επεισόδιο

Η παράξενη αυτή ονομασία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απότομη πτώση των παλμών της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης λόγω ισχυρού πόνου, άγχους, παρατεταμένης ορθοστασίας κ.ά. που οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων. Για την επερχόμενη λιποθυμία «προειδοποιούν» συμπτώματα όπως η ναυτία, η ζαλάδα, η ταχυπαλμία, η εφίδρωση, το βούισμα στα αυτιά και η θολή όραση. Όλα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην υπερδιέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ελέγχει ακούσιες βιολογικές διεργασίες.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Εμετοί και ναυτία: Τι μπορεί να φταίει;

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο