ΥΓΕΙΑ

Τα 5 tips των ειδικών για καλύτερο ύπνο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος σού εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας, καθαρό μυαλό, καλή διάθεση αλλά και καλύτερη υγεία, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να απολαύσεις την ξεκούραση που τόσο πολύ χρειάζεσαι, αφού μπορεί να σε ταλαιπωρεί η αϋπνία ή να ξυπνάς και να νιώθεις εξάντληση ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου.

Τα 5 tips των ειδικών για καλύτερο ύπνο

Ευτυχώς, οι ειδικοί έχουν για σένα πέντε πολύτιμα tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα.

bigstock Sleepy woman on table with cop 170286041

1. Κλείσε όλες τις συσκευές πριν πέσεις για ύπνο

Ένα συχνό και σοβαρό λάθος που κάνουν πολλοί είναι να χαζεύουν στην τηλεόραση ή στο κινητό πριν κοιμηθούν. Μάθε όμως ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές χαλάνε τον ύπνο σου, αφού το φως που εκπέμπουν οι οθόνες «μπερδεύει» τον εγκέφαλο και εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που σε χαλαρώνει και σε βοηθά να κοιμηθείς.

2. Ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα

Ξυπνητήρι την Κυριακή; Μάλλον σαν μαρτύριο ακούγεται παρά σαν τη συμβουλή κάποιου ειδικού… Είναι όμως αλήθεια ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθά τον οργανισμό σου να «ρυθμίσει» το εσωτερικό βιολογικό του ρολόι για να κοιμάσαι καλύτερα.

3. Βγες στον ήλιο μόλις ξυπνάς

Άνοιξε διάπλατα τα παράθυρα και άφησε τις ακτίνες του ήλιου να μπουν στην κρεβατοκάμαρά σου ή κάνε την πρωινή σου γυμναστική σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να σε δει ο ήλιος έστω και για λίγα λεπτά, αφού το φυσικό φως είναι ευεργετικό για το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και διευκολύνει τον ύπνο.

bigstock 192645496

4. Κάνε μια χαλαρωτική δραστηριότητα το βράδυ

Είναι άσκοπο να στριφογυρνάς στο κρεβάτι αν δεν νυστάζεις ή αν για κάποιο λόγο ο ύπνος σου διακόπηκε μέσα στη νύχτα. Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί –κάτι που μάλλον θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις, αφού σε αγχώνει– σήκω από το κρεβάτι και φτιάξε ένα φλιτζάνι χαμομήλι ή άκουσε λίγη χαλαρωτική μουσική μέχρι να ξανανυστάξεις.

5. Συμβουλεύσου κάποιον ειδικό

Αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα και δεν βρίσκεις την ανακούφιση που αναζητάς, το μόνο που μένει είναι να απευθυνθείς στον ειδικό. Μπορείς να κάνεις μια μελέτη ύπνου για να διαπιστώσεις τι φταίει που δεν κοιμάσαι καλά ή γιατί ο ύπνος δεν σε ξεκουράζει όσο θα έπρεπε. Βρίσκοντας τη βαθύτερη αιτία του προβλήματος ο ειδικός μπορεί να σου προτείνει και τις κατάλληλες λύσεις.

Πηγή: health.com

Δες κι αυτό:

Το γρήγορο τεστ που αποκαλύπτει αν σας λείπει ύπνος

Φυσικές λύσεις για καλύτερο ύπνο

Ο χυμός που χαρίζει 84 λεπτά επιπλέον ύπνο!

Έξι σνακ για εγγυημένα καλύτερο ύπνο