ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα αλκοολούχα ποτά που μας χαλαρώνουν

Πολλάκις έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες τούς πρωταγωνιστές να βάζουν ένα ουισκάκι αμέσως μόλις μπαίνουν στο σπίτι τους μετά από μια δύσκολη μέρα. Στην πραγματικότητα όμως δεν βοηθούν όλα τα αλκοολούχα ποτά να χαλαρώσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ένταση ή το στρες.

Ποια είναι τα αλκοολούχα ποτά που μας χαλαρώνουν

Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία τονίζει μεν πως όλα τα αλκοολούχα ποτά γεννούν συναισθήματα, αλλά όχι πάντα τα ίδια.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMJ Open αναφέρουν ότι το συνηθέστερο συναίσθημα που γεννά το ποτό είναι η επιθετικότητα, ιδίως στους άνδρες. Όσον αφορά τη χαλάρωση, το κόκκινο κρασί φαίνεται να είναι αυτό που την προκαλεί συχνότερα από κάθε άλλο ποτό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.000 άτομα 18 έως 34 ετών από 21 χώρες, όσον αφορά τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τα συναισθήματα που τους γεννά το ποτό.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε ποτό προκαλεί κατά βάση κάποιο διαφορετικό συναίσθημα. Έτσι, για παράδειγμα, το ποτό που συνδέεται συχνότερα με το αίσθημα της χαλάρωσης είναι το κόκκινο κρασί (53% όσων πίνουν) και ακολουθεί η μπίρα (50%).

Αντίθετα, το λιγότερο χαλαρωτικό συναίσθημα γεννούν τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, το ρούμι και η βότκα (μόνο στο 20% των ανθρώπων). Τα ποτά αυτά είναι επίσης πιθανότερο από κάθε άλλο ποτό να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως επιθετικότητα (30%). Συγκριτικά, μόνο το 2,5% όσων πίνουν κόκκινο κρασί νιώθουν επιθετικοί.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα «βαριά» ποτά γεννούν ορισμένα θετικά συναισθήματα πολύ συχνότερα από ό,τι το κρασί ή η μπίρα, ιδίως ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση (59%) ή ένα αίσθημα σεξουαλικότητας (43%). Τα συναισθήματα αυτά τα νιώθουν κυρίως οι νεότερης ηλικίας πότες (18 έως 24 ετών).

Οι γυναίκες, περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, συσχετίζουν πολύ πιο εύκολα το αλκοόλ με κάποιο συναίσθημα, με εξαίρεση την επιθετικότητα. Από την άλλη, οι άνδρες, ιδίως όσοι πίνουν πολύ, συσχετίζουν πολύ περισσότερο το αλκοόλ με την επιθετικότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι και ένα στα 20 περιστατικά ασθενειών και τραυματισμών σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Το συστατικό της μπίρας που «ανεβάζει» τη διάθεση

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος αν κόψετε το αλκοόλ

Αλκοόλ & δίαιτα: Πέντε tips για να τα συνδυάσεις