ΥΓΕΙΑ

Μνήμη: Με πόση γυμναστική και σε πόσο χρόνο θα τη βελτιώσετε

Η έντονη άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές.

Μνήμη: Με πόση γυμναστική και σε πόσο χρόνο θα τη βελτιώσετε

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι κάνουν έντονη άσκηση, βελτιώνουν την υψηλή παρεμβολή μνήμης, η οποία μας επιτρέπει να διακρίνουμε για παράδειγμα το δικό μας αυτοκίνητο από ένα άλλο ίδιου χρώματος, μοντέλου και μάρκας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 95 άτομα να γυμναστούν, να συνδυάσουν γυμναστική και γνωστικές ασκήσεις ή να μην κάνουν τίποτα (ομάδα ελέγχου).

fitness 2

Οι δύο πρώτες ομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργικότητα της υψηλής παρεμβολής μνήμης, κάτι που δεν συνέβη στην ομάδα ελέγχου. Ωστόσο καμιά εκ των ομάδων που είχε αθληθεί δεν παρουσίασε βελτιώσεις ως προς την γενική αναγνώριση, κάτι που σημαίνει ότι η γυμναστική επιλεκτικά αυξάνει την υψηλής παρεμβολής μνήμη, η οποία σχετίζεται την λειτουργία του ιππόκαμπου.

Τα άτομα που είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην φυσική τους κατάσταση από την γυμναστική είχαν επίσης αυξήσεις στα επίπεδα νευροτροφικών παραγόντων, όπως η σωματομεδίνη C (ή αλλιώς Αυξητικός Παράγοντας Ομοιάζων στην Ινσουλίνη-1 - IGF-1) ή ο εγκεφαλικά πηγάζων νευροτροφικός παράγοντας (μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει την ανάπτυξη, λειτουργία και επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων).

Στα άτομα που ανταποκρίθηκαν καλύτερα και στον συνδυασμό γυμναστικής και νοητικής ενδυνάμωσης, αυτό αποτυπώθηκε στην λειτουργία της μνήμης και ενδεχομένως να δείχνει ότι οι πιθανές συνεργατικές επιδράσεις να εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα των νευροτροφικών παραγόντων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα πρόγραμμα έντονης άθλησης διάρκειας 20 λεπτών για έξι εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία της μνήμης.

Το άρθρο δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να τρως για να έχεις «καθαρό» μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση

Η κετογονική δίαιτα βελτιώνει τη μνήμη και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Δοκιμάστε τη μνήμη σας με ένα γρήγορο τεστ με λέξεις!