ΥΓΕΙΑ

Χρόνια σκωληκοειδίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ως χρόνια σκωληκοειδίτιδα χαρακτηρίζεται η μακρόχρονη φλεγμονή που εκδηλώνεται στη σκωληκοειδή απόφυση. Αν και σπάνια, είναι εξαιρετικά επίπονη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απειλητική για τη ζωή.

Χρόνια σκωληκοειδίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο και χρησιμεύει ως δεξαμενή βακτηρίων. Όταν εκδηλώνεται στο σημείο αυτό φλεγμονή ή λοίμωξη τότε κάνουμε λόγο για σκωληκοειδίτιδα.

Το πρώτο και πιο εμφανές σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά.

Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1,5% όλων των περιστατικών σκωληκοειδίτιδας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενα επεισόδια σκωληκοειδίτιδας που διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συγκεκριμένα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

bigstock Pain In The Woman Body Attack 95775176

Αιτίες

Η συνηθέστερη αιτία της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

- συσσώρευση υπολειμμάτων κοπράνων, για παράδειγμα σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας,

- ασβεστοποιημένα υπολειμμάτων κοπράνων (πέτρες σκωληκοειδούς απόφυσης),

- τραυματισμός στην κοιλιακή χώρα,

- καρκινικός όγκος,

- διόγκωση λεμφαδένων/λεμφογαγγλίων,

- σκουλήκια στο έντερο,

- ύπαρξη ξένου σώματος.

Συμπτώματα

Το πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι ο ήπιος πόνος. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά, όμως μπορεί να «ακτινοβολεί» και προς τον αφαλό. Η διάγνωση της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας αποδεικνύεται συχνά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα είναι σχετικά ελαφριά και παραπέμπουν σε πληθώρα άλλων παθήσεων. Δεν αποκλείεται ο πόνος στην κοιλιά να είναι το μοναδικό σύμπτωμα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας.

Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, άλλα πιθανά συμπτώματα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

- πυρετός,

- πρήξιμο και ευαισθησία στην κοιλιά,

- αίσθημα κόπωσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας,

- ναυτία ή διάρροια,

- γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα, όπως και η οξεία, μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή, γι’ αυτό και απαιτείται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων πόνων στην κοιλιά, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται και με τα παραπάνω συμπτώματα και αν επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

bigstock Man Suffering From Severe Abdo 115177337

Χρόνια vs οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η χρόνια και η οξεία σκωληκοειδίτιδα μοιράζονται κάποια κοινά συμπτώματα, υπάρχουν όμως μεταξύ τους και κάποιες σημαντικές διαφορές.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στη χρόνια σκωληκοειδίτιδα τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές ημέρες και παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Αν παραμείνει αδιάγνωστη, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται κατά περιόδους για αρκετά χρόνια. Από την άλλη, στην οξεία σκωληκοειδίτιδα τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, συνήθως σε διάστημα 24-48 ωρών, και είναι έντονα. Είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.

Επίσης, ο πόνος της οξείας σκωληκοειδίτιδας επιδεινώνεται γρήγορα, ενώ στη χρόνια σκωληκοειδίτιδα μπορεί να παραμένει ήπιος.

Τέλος, στην οξεία σκωληκοειδίτιδα η απόφραξη της απόφυσης είναι ολική, ενώ στη χρόνια σκωληκοειδίτιδα είναι μερική και δεν προκαλεί επίμονα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζονται είτε με αντιβιοτική αγωγή είτε με αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή).

Πιθανές επιπλοκές

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, απόστημα γύρω από την απόφυση, περιτονίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της κοιλιάς) ή και σηψαιμία.

Όλες οι παραπάνω επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές και απαιτούν επείγουσα φροντίδα.

Πηγή: Medical News Today

Διαβάστε επίσης:

Ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης: 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Σκωληκοειδής απόφυση: Επιβεβαιώθηκε τελικά ο ρόλος της

Πρέπει η σκωληκοειδίτιδα να αντιμετωπίζεται χειρουργικά; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα