ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του οισοφάγου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καρκίνος του οισοφάγου ανήκει στους επιθετικούς καρκίνους, καθώς διηθεί τοπικά και κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες αλλά και μέσω του αίματος.

Καρκίνος του οισοφάγου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το 75% των ασθενών με καρκίνο οισοφάγου παρουσιάζεται με λεμφαδενικές μεταστάσεις λόγω της πλούσιας λεμφικής παροχέτευσης του μεσοθωρακίου.

Οι δύο συχνότεροι τύποι καρκίνου του οισοφάγου είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων και το αδενοκαρκίνωμα. Ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων ήταν για πολλά χρόνια ο κύριος εκπρόσωπος καρκίνου του οισοφάγου. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει αυξηθεί κατά πολύ η συχνότητα εμφάνισης του αδενοκαρκινώματος στις δυτικές χώρες, ενώ στις ΗΠΑ το αδενοκαρκίνωμα είναι πλέον ο συχνότερος τύπος καρκίνου του οισοφάγου.

Παράγοντες κινδύνου

Γενικά, οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

- Ηλικία άνω των 60 ετών.

- Φύλο, με τους άντρες να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες (αναλογία 4 προς 1).

- Γεωγραφική εντόπιση: μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, Νοτίου Αφρικής, Κίνας, Νότιας Ρωσίας και της Ινδίας.

kila

Οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

- Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ): 10-15% των ασθενών με ΓΟΠΝ, οι οποίοι υποβάλλονται σε οισοφαγογαστροσκόπηση, αποδεικνύεται ότι πάσχουν από μετάπλαση του οισοφαγικού βλεννογόνου από πλακώδες σε κυλινδρικό, κατάσταση η οποία ονομάζεται οισοφάγος Barrett. Μετά την δημιουργία του οισοφάγου Barrett το μεταπλαστικό επιθήλιο μπορεί να αναπτύξει χαμηλού βαθμού και στην συνέχεια υψηλού βαθμού δυσπλασία, η οποία με την σειρά της οδηγεί στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος του οισοφάγο σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett είναι 30-60 φορές μεγαλύτερος από τον γενικό πληθυσμό.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου εκ πλακωδών κυττάρων περιλαμβάνουν:

- Χρόνια κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ.

- Έλλειψη βιταμινών ή άλλων διατροφικών παραγόντων (π.χ. ριφοβλαβίνης).

- Ο ιός του HPV έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της κλινικής Mayo, οι παχύσαρκοι που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον οισοφάγο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποτροπιάσουν ή να πεθάνουν από καρκίνο σε διάστημα 5 ετών σε σύγκριση με ασθενείς φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 778 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για καρκίνο του οισοφάγου και ανακάλυψαν ότι όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι είχαν ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 18%. Στους μη υπέρβαρους το ποσοστό αυξήθηκε στο 36%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Harry Yoon, του Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center, δήλωσε ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την παχυσαρκία με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από άλλα είδη όγκων επειδή το υπερβάλλον βάρος οδηγεί σε χρόνια κατάσταση φλεγμονής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μέθοδο που ακολουθούν με τους παχύσαρκους ασθενείς που εμφανίζουν καρκίνο του οισοφάγου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνοι πεπτικού: Ποιοι και πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο;