ΥΓΕΙΑ

Καρκίνοι πεπτικού: Ποιοι και πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος είναι αρκετά συχνοί και περιλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του οισοφάγου, τον καρκίνο του στομάχου, τον καρκίνο του ήπατος και τον καρκίνο του παγκρέατος.

Καρκίνοι πεπτικού: Ποιοι και πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

Υπολογίζεται ότι μόνο το 6% του πληθυσμού θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής του. Ο καρκίνος του ήπατος είναι αρκετά συχνός, ο καρκίνος του στομάχου λιγότερο συχνός και ο καρκίνος του παγκρέατος σπάνιος.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου, μπορεί να προκληθεί από τον οισοφάγο Barrett, ένα νόσημα που αποτελεί την πιο σοβαρή συνέπεια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, από την οποία υποφέρει περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού.

Τα κακοήθη νοσήματα του πεπτικού συστήματος εκδηλώνονται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και προσβάλλουν τους άνδρες σε μεγαλύτερη αναλογία από τις γυναίκες.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο

- Τα ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (για καρκίνο του παχέος εντέρου)

- Οι πάσχοντες από οισοφάγο Barrett (για καρκίνο του οισοφάγου)

- Όσοι έχουν ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αλλά δεν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (για καρκίνο στομάχου)

- Όσοι έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο (για καρκίνο παχέος εντέρου)

- Οι πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn (για καρκίνο παχέος εντέρου)

- Οι συγγενείς πρώτου βαθμού των πασχόντων από καρκίνο παχέος εντέρου (για καρκίνο παχέος εντέρου)

- Οι συγγενείς των πασχόντων από καρκίνο στομάχου (για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού)

- Οι πάσχοντες από κίρρωση του ήπατος (για καρκίνο του ήπατος)

gastro2

Σε ποια ηλικία

- Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 50 ετών. Συνιστάται μία κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια, εάν δεν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα. Σε οικογένειες με κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου σε μικρή ηλικία (γύρω ή κάτω από τα 50 χρόνια), ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει από μικρότερη ηλικία. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού των πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να κάνουν μία κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια, αναλόγως με την ηλικία εμφάνισης του καρκίνου στον ασθενή.

- Αν υπάρχει πολύποδας στο παχύ έντερο και αφαιρεθεί, θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος με κολονοσκόπηση κάθε 3-5 χρόνια. Αν για 10 χρόνια η κολονοσκόπηση δεν έχει ευρήματα, ο επανέλεγχος γίνεται ανά 10ετία. Αν, όμως, υπάρξουν και άλλοι πολύποδες, ο επανέλεγχος γίνεται πολύ συντομότερα.

- Στην ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, ο προληπτικός έλεγχος εξαρτάται από το βαθμό και τη διάρκεια της νόσου, αν δηλαδή εντοπίζεται σε όλο το έντερο ή σε τμήμα αυτού.

- Στους πάσχοντες από οισοφάγο Barrett συνιστάται γαστροσκόπηση με βιοψία κάθε 3 ή 5 χρόνια, εφόσον δεν εντοπιστεί δυσπλασία (προκαρκινική κατάσταση που αλλάζει τη μορφολογία του οισοφάγου).

- Στην κίρρωση του ήπατος, οι πάσχοντες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο κάθε 6 μήνες για ανίχνευση τυχόν ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

- Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου, οι συγγενείς πρώτου βαθμού πρέπει να ελέγχονται για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο ευθύνεται για πεπτικό έλκος και καρκίνο του στομάχου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στομάχου: 6 προειδοποιητικά σημάδια εκτός από τον πόνο

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Καρκίνος οισοφάγου: Οι δύο παράγοντες που αυξάνουν έως και 48% τον κίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ