ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Πότε αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ τηρώντας ένα σταθερό ωράριο ύπνου.

Ύπνος: Πότε αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Bigstock

Νέα μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο SLEEP 2023, επιβεβαιώνει ότι εκτός από τη διάρκεια του ύπνου, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γενικότερη υγεία, είναι η ώρα του ύπνου και η ώρα αφύπνισης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου και κοιμόντουσαν 7-9 ώρες κάθε βράδυ, είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια σε σχέση με αυτούς που δεν πετύχαιναν κανέναν από τους παραπάνω δύο στόχους.

Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενικότερη κατάσταση της υγείας, καθώς και το ιστορικό διαταραχών του ύπνου.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι εθελοντές με σταθερό πρόγραμμα ύπνου είχαν γενικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με αυτούς που είχαν διαφορετικές ώρες ύπνου και αφύπνισης κάθε ημέρα», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη του ύπνου στη γενικότερη υγεία. Μάλιστα, ο στόχος για όλους θα πρέπει να είναι η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου τόσο τις εργάσιμες ημέρες, όσο και το Σαββατοκύριακο», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Ορισμένα χαρακτηριστικά του υγιούς ύπνου που ανέφεραν οι επιστήμονες ήταν η επαρκής διάρκεια, η ποιότητα, το σταθερό ωράριο και η απουσία διαταραχών του ύπνου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από τη βάση Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis Sleep Study, στην οποία συμμετείχαν 1.759 εθελοντές. Η διάρκεια και η ώρα του ύπνου παρατηρήθηκαν με τη χρήση συσκευών που φορούσαν οι εθελοντές στον καρπό. Συνολικά 176 ασθενείς κατέληξαν στο διάστημα των 7 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

«Αν ο ύπνος ήταν ένα χάπι διάρκειας 8 ετών, τότε θα έπρεπε να το παίρνουμε πάντοτε την ίδια ώρα κάθε μέρα», κατέληξαν οι συγγραφείς.