ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Πόσο διαρκούν και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Πάνω από το 80% των γυναικών στην εμμηνόπαυση βιώνουν ξαφνικές, συχνά εξουθενωτικές εκρήξεις θερμότητας ή καύσου που επεκτείνονται στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος.

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Πόσο διαρκούν και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Το δέρμα γίνεται συνήθως κόκκινο και κολλώδες. Σχεδόν αμέσως ακολουθείται από κύμα έντονης εφίδρωσης σε όλο το σώμα και κυρίως στο κεφάλι, τον αυχένα, την πλάτη και το στήθος. Πριν την έναρξη του επεισοδίου η γυναίκα είναι πιθανόν να βιώνει ένα αίσθημα πίεσης στο κεφάλι σαν πονοκέφαλο, ενώ αρκετά συχνά, όσο εξελίσσεται το φαινόμενο νιώθει ένα αίσθημα παλμών.

Οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά, αλλά η διάρκεια, η ένταση και η συχνότητά τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τι είναι οι εξάψεις;

Οι εξάψεις μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση, την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση όταν αρχίζετε να παρατηρείτε διάφορες αλλαγές στο σώμα σας, είναι όμως πιο συχνές στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τα 40 μέχρι τα 50 και, αλλά η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 51.

Αν και δεν είναι σαφές πώς οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν τις εξάψεις, η Mayo Clinic αναφέρει ότι σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, οι εξάψεις συμβαίνουν όταν τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν την ευαισθησία του θερμοστάτη του σώματος (στον υποθάλαμο) στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν ο υποθάλαμος θεωρεί ότι το σώμα σας ζεσταίνεται, ενεργοποιεί μια αλυσίδα διαδικασιών για να σας δροσίσει.

Εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση

Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις συνεχίζονται και μετά την εμμηνόπαυση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούν για την υπόλοιπη ζωή τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας της Γυναικείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι εξάψεις συνεχίζονται, κατά μέσο όρο, για πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών μπορεί να εμφανίσουν εξάψεις για έως και 10 ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Αντιμετώπιση

Μόνο δύο φάρμακα είναι επί του παρόντος εγκεκριμένα από τον FDA ειδικά για τις εξάψεις, η παροξετίνη (Paxil), ένα αντικαταθλιπτικό, και ένα νέο φάρμακο, το fezolinetant (εμπορική ονομασία Veozah).

Η Δρ. Juliana Kling, ειδικός στη γυναικεία υγεία στην κλινική Mayo, σημειώνει: «Στον εγκέφαλο υπάρχει μια περιοχή που λειτουργεί ως θερμορρυθμιστική ζώνη. Μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων που ανατροφοδοτούνται σε αυτήν την περιοχή, οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα παραπάνω φάρμακα εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία και βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων».

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τις εξάψεις, καθώς και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Τα οιστρογόνα χορηγούνται για να αντισταθμίσουν την πτώση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα. Οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, πρέπει να λαμβάνουν προγεστερόνη μαζί με τα οιστρογόνα για να αποτρέψουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν κατά το παρελθόν προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο του μαστού, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή θρόμβωση, δεν μπορούν να λάβουν αυτές τις ορμόνες.

Πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, κάποιες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση σε εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι το έλαιο νυχτολούλουδου, η σόγια, ο βελονισμός και η βιταμίνη Ε.

Πριν ξεκινήσετε τη λήψη φαρμάκων, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ προτείνει για την αντιμετώπιση των εξάψεων τα εξής:

  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο και χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα.
  • Πριν πάτε για ύπνο, πιείτε λίγο παγωμένο νερό.
  • Μην φοράτε χοντρά ρούχα όταν κοιμάστε, ακόμη και στη διάρκεια του χειμώνα.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας έναν φορητό ανεμιστήρα.
  • Αποφεύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάψεις.
  • Εάν καπνίζετε, μειώστε το ή κόψτε το, καθώς το κάπνισμα χειροτερεύει τις εξάψεις.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε υγιές βάρος. Οι υπέρβαρες γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνές και έντονες εξάψεις.
  • Δοκιμάστε πρακτικές του μυαλού και του σώματος. Έρευνες δείχνουν ότι η υπνοθεραπεία και οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσουν.

Πηγή: healthday.com