ΥΓΕΙΑ

Πρόσθετα τροφίμων: Οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Οι γαλακτωματοποιητές είναι πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων.

Πρόσθετα τροφίμων: Οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Πρόκειται για φυσικές ή χημικές ουσίες που αποτελούνται από ένα άκρο φιλικό προς το νερό και ένα άκρο φιλικό προς το λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν συστατικά που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, όπως λάδι και νερό και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες, παγωτά.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιστήμονες στη Γαλλία αναφέρουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα συστατικά σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις τους στην υγεία, παρακολουθώντας επί επτά χρόνια 95.422 εθελοντές.

Η μελέτη εστίασε σε οκτώ ομάδες γαλακτωματοποιητών και διαπίστωσε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τους περισσότερους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έως το τέλος της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά 24ωρα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έφεραν και τα στοιχεία της ετικέτας, προκειμένου να εξεταστούν με αξιοπιστία τα χημικά τους πρόσθετα. Διενεργήθηκαν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για να συγκεντρωθούν και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά), τα οποία διασταυρώθηκαν μέσω ελέγχου του ιατρικού φακέλου τους.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, πολλοί γαλακτωματοποιητές συσχετίσθηκαν θετικά με τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η ολική κυτταρίνη (ή πρόσθετο Ε-460-Ε468) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472) συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι «καλό είναι να περιορίσετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να μειώσετε και την πρόσληψη χημικών προσθέτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.