ΥΓΕΙΑ

Πώς να προλάβετε τα προβλήματα όρασης καθώς μεγαλώνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η προληπτική φροντίδα των ματιών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των προβλημάτων όρασης.

Πώς να προλάβετε τα προβλήματα όρασης καθώς μεγαλώνετε
Bigstock

Η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων όρασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ακόλουθα:

  • Κάντε περιοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις (κάθε 2-3 χρόνια για υγιείς ασθενείς κάτω των 50 ετών, ετησίως για ασθενείς άνω των 50 ετών ή εκείνους με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία)
  • Γνωρίστε το ιστορικό της οικογένειάς σας για τυχόν προβλήματα με τα μάτια
  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μην καπνίζετε
  • Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή για την όραση
  • Φοράτε ανθεκτικά γυαλιά όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια σας, όπως αθλήματα, ενασχόληση με πυροβόλα όπλα, παιχνίδι paintball κλπ.
  • Αποφύγετε κινδύνους όπως πυροτεχνήματα και χρήση σκληρών χημικών ουσιών

Η διατήρηση της υγιούς όρασης εξαρτάται επίσης από την λήψη επαρκών βιταμινών και διαιτητικών θρεπτικών συστατικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας των ματιών και στην προστασία των ματιών σας από μολύνσεις. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή θα παρέχει τα περισσότερα από αυτά που χρειάζονται οι κανονικοί ενήλικες.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα λιπαρά οξέα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι απαραίτητες για καλή όραση. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορεί να προστατεύουν την ωχρά κηλίδα και τον αμφιβληστροειδή.

Προσέξτε το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Αν καπνίζετε, σταματήστε! Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να προγραμματίζετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και να παρακολουθείτε προσεκτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Τεχνικές για την ανακούφιση της κούρασης των ματιών

Η καταπόνηση των ματιών είναι κοινή ακόμα και στους πιο υγιείς ανθρώπους, ειδικά σήμερα καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο μπροστά σε υπολογιστές. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε ή να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών σας.

  • Ξεκουράστε το βλέμμα σας: Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή ή κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν επίμονη εστίαση του βλέμμματος όπως το ράψιμο ή το διάβασμα, μην ξεχνάτε να ξεκουράζετε τα μάτια σας για πέντε λεπτά κάθε ώρα. Κοιτάξτε για λίγο στον ορίζοντα ή στο βάθος του δωματίου, κλείστε τα μάτια σας ή απλά κοιτάξτε το κενό.
  • Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τακτικά τα βλέφαρα: Βοηθά στην μείωση της εξάτμισης του δακρυϊκού φιλμ που προστατεύει τον κερατοειδή. Ανακουφίζει επίσης από την καταπόνηση της συνεχούς εστίασης όταν διαβάζετε ή κοιτάζετε μια οθόνη υπολογιστή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα για να αναπληρώσετε το δακρυϊκό φιλμ.
  • Κατά την οδήγηση για μεγάλες διαδρομές, εστιάζετε εναλλάξ στο ταμπλό και σε ένα μακρινό αντικείμενο: Η περιοδική αλλαγή της εστίασης θα χαλαρώσει τους μύες των ματιών και θα αποτρέψει την καταπόνηση των οφθαλμών.

Πηγή: webmd.com