ΥΓΕΙΑ

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τι θα νιώσετε ανάλογα με το στάδιο της νόσου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος είναι από τα πιο πρώιμα και εμφανή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που είναι λιγότερο κοινά και εξακολουθούν να υποδεικνύουν προβλήματα με την καρδιακή λειτουργία.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τι θα νιώσετε ανάλογα με το στάδιο της νόσου
Bigstock

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αρκετό αίμα για να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα συμπτώματα της CHF μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την λειτουργία όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Συμπτώματα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ανά στάδιο της νόσου

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς περιγράφει τέσσερα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτά τα στάδια βοηθούν τους γιατρούς για τη διαχείριση και τη θεραπεία της CHF.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας σταδίου Α

Στο πρώιμο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να μην εμφανιστούν εμφανή συμπτώματα.

Μπορεί να γνωρίζετε ότι έχετε καρδιακή ανεπάρκεια μόνο επειδή κάποιες εξετάσεις έδειξαν ότι η καρδιά σας δεν αντλεί αρκετό αίμα με κάθε συστολή. Μια εξέταση αίματος που μετράει το νατριουρητικό πεπτίδιο τύπου Β είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας σταδίου Β

Το στάδιο Β θεωρείται προκαρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια μικρή αλλαγή στην ικανότητά σας να εκτελείτε συνήθεις δραστηριότητες. Με λίγη σωματική προσπάθεια, μπορεί να παρατηρήσετε:

  • πόνος στο στήθος
  • κούραση
  • αίσθημα παλμών
  • δυσκολία στην αναπνοή

Ποια είναι τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας σταδίου Γ

Μέχρι το στάδιο Γ, τη συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια, πιθανότατα θα έχετε σημαντικούς περιορισμούς στην ποσότητα και την ένταση οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας.

Εκτός από τα κοινά συμπτώματα στο στάδιο Β, τα άτομα στο στάδιο Γ μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα εξής:

  • βήχας
  • ναυτία
  • πρήξιμο στα κάτω άκρα λόγω συσσώρευσης υγρών (αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση βάρους)

Το στάδιο Γ είναι συχνά το σημείο στο οποίο τα συμπτώματα γίνονται πολύ σοβαρά για να αγνοηθούν και στο οποίο οι ασθενείς συχνά αναζητούν ιατρική φροντίδα εάν δεν έχουν ήδη λάβει διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας σταδίου Δ

Το στάδιο Δ, η ενεργή καρδιακή ανεπάρκεια, σχετίζεται με σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία. Συμπτώματα όπως η δύσπνοια εμφανίζονται ακόμη και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας.

Είναι δύσκολο να ξαπλώσετε χωρίς να προκληθεί βήχας. Αυτό είναι συνήθως το στάδιο στο οποίο πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβάσεις.

Ποια είναι τα λιγότερο συχνά συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;

Όταν υπάρχει σημαντική συμφόρηση (συσσώρευση υγρού και αίματος στους πνεύμονες) μπορεί να εμφανίσετε ξηρό βήχα. Εάν συσσωρευτεί υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα, στο συκώτι, στο στομάχι και στα έντερα, μπορεί να παρουσιάσετε φούσκωμα.

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτά τα λιγότερο κοινά συμπτώματα:

  • νιώθετε κρύα τα χέρια σας
  • η ανεπαρκής ροή αίματος στα νεφρά προκαλεί πιο σπάνια ούρηση κάθε μέρα
  • η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο προκαλεί ζαλάδα ή/και σύγχυση

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων

Η διαχείριση των συμπτωμάτων συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας συνήθως ξεκινά με την πραγματοποίηση πολλών βασικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Μεταξύ των συμβουλών που προτείνονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ είναι:

  • διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους
  • τακτική άσκηση (η κατάστασή σας μπορεί να απαιτεί καρδιακή αποκατάσταση για να μάθετε πώς να ασκείστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα)
  • να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ
  • περιορισμός ή αποφυγή αλκοόλ (εάν πίνετε)
  • διαχείριση του στρες μέσω διαλογισμού ή άλλων στρατηγικών χαλάρωσης
  • διακοπή του καπνίσματος (αν καπνίζετε)
  • μείωση στην κατανάλωση νατρίου (αλατιού)

Πότε να μιλήσετε με γιατρό

Όταν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη, μπορεί να παρατηρήσετε εμφανή συμπτώματα, όπως:

  • καρδιακή αρρυθμία
  • λιποθυμία
  • διαρκής βήχας
  • δύσπνοια σε κατάσταση ηρεμίας
  • ξαφνικός και έντονος πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο και απότομη αύξηση βάρους (τουλάχιστον 1 με 1,3 κιλά) μέσα σε 24 ώρες

Ποια είναι η θεραπεία για τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα, για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να διευκολύνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν ορισμένα αρχικά φάρμακα για τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Μερικές φορές, απαιτούνται επεμβατικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στην καρδιά ή άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή (βηματοδότης) για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό εάν η καρδιακή ανεπάρκεια έχει προκαλέσει αρρυθμία ή εάν η καρδιακή σας λειτουργία παραμένει χαμηλή ακόμη και με τη βέλτιστη θεραπεία.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιο είναι συνήθως το πρώτο εμφανές σύμπτωμα

Συχνά, το πρώτο σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια που εμφανίζεται από μια σωματική δραστηριότητα που μέχρι πρότινος μπορούσατε να κάνετε χωρίς πρόβλημα, όπως το να ανεβείτε τα σκαλιά ενός ορόφου.

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας βελτιώνονται ποτέ από μόνα τους;

Ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποια ανακούφιση των συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια, μόλις αρχίσετε να ασκείστε τακτικά και μόλις σταματήσετε το κάπνισμα και χάσετε βάρος. Ωστόσο, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που απαιτεί θεραπεία και διαχείριση συμπτωμάτων για μια ζωή. Δεν υπάρχει ίαση για την καρδιακή ανεπάρκεια, παρά μόνο δια βίου διαχείρισή της.

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας επιδεινώνονται πάντα με την πάροδο του χρόνου;

Με την κατάλληλη θεραπεία και τη δέσμευση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας και να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων για πολλά χρόνια. Το κλειδί είναι να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας και να αποδεχτείτε ότι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια δια βίου πάθηση.