ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Με πόσα φρούτα θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος του γυναικείου φύλου παγκοσμίως.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Με πόσα φρούτα θα μειώσετε τον κίνδυνο

Αναγνωρισμένοι παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο είναι οι ορμόνες, η ηλικία της πρώτης περιόδου, η ηλικία της εμμηνόπαυσης, ο αριθμός των παιδιών που έχει αποκτήσει η γυναίκα και η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης της.

Όσον αφορά τις παραμέτρους του τρόπου ζωής, σημαντικός είναι και ο ρόλος της διατροφής.

Αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αρκεί να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.

Ειδικότερα, Οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά φρέσκα προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου έως και κατά 11%.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει σε καθημερινή βάση μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 182.145 γυναίκες, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες και λαμβάνοντας επίσης υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Από το σύνολο των γυναικών, όσες κατανάλωναν πάνω από 5,5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν 2,5 ή και λιγότερες μερίδες καθημερινά.

Ως μία μερίδα νοείται για παράδειγμα ένα φλιτζάνι ωμά φυλλώδη λαχανικά, μισό φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά άλλου τύπου ή μισό φλιτζάνι κομμένα φρούτα.

Σε δεύτερη φάση, εξετάζοντας τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών καρκίνων του μαστού, εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα που φάνηκε να έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με τη μελέτη αυτά είναι τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, καθώς η κατανάλωσή τους συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά.