ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί αν ρίξετε την συστολική (“μεγάλη”) πίεση κάτω από το 12

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολύ σημαντικά για τους υπερτασικούς τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες.

Τι θα συμβεί αν ρίξετε την συστολική (“μεγάλη”) πίεση κάτω από το 12
Bigstock

Μια εντατική τριετής παρέμβαση για την μείωση της συστολικής πίεσης (γνωστή και ως “μεγάλη” όταν την μετράμε) σε λιγότερο από 120 mm Hg ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του θανάτου, της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων σε ενήλικες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τον τυπικό στόχο θεραπείας κάτω από 140 mm Hg.

Αυτό έδειξε πρόσφατη μεγάλη έρευνα που μόλις παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

“Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη στόχευση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε λιγότερο από 120 mm Hg σε υπερτασικούς ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και φυσιολογική ή ήπια μειωμένη νεφρική λειτουργία, ανεξάρτητα από την κατάσταση διαβήτη τους (Τύπου 1, Τύπος 2 ή κανένας) ή το ιστορικό εγκεφαλικού”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jing Li, διευθυντής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Νόσων στο Πεκίνο της Κίνας.

Οι ειδικοί ταξινομούν την υπέρταση ως:

  1. σταδίου 1 όταν η πίεση έχει αριθμούς μεγαλύτερους ή ίσους με 130/80 mm Hg (μεγάλη/μικρή πίεση)
  2. σταδίου 2 όταν η πίεση έχει αριθμούς μεγαλύτερους ή ίσους με 140/90 mm Hg

Όταν η υπέρταση δεν ανιχνεύεται ή δεν ελέγχεται, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως:

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα μιας εντατικής στρατηγικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης στη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων σε συμμετέχοντες με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ESPRIT τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν εντατική θεραπεία αρτηριακής πίεσης με στόχο συστολικής αρτηριακής πίεσης κάτω από 120 mm Hg ή τυπική θεραπεία, με στόχο κάτω από 140 mm Hg σε μια περίοδο τριών ετών. Σε όλους συνταγογραφήθηκε αντιυπερτασική αγωγή για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς στην ομάδα εντατικής θεραπείας έλαβαν πολλαπλές κατηγορίες υπερτασικών φαρμάκων και υψηλότερες δόσεις αντιυπερτασικών φαρμάκων σε σύγκριση με την ομάδα της συνήθους θεραπείας.

Έως και 39% μείωση των θανάτων όταν η “μεγάλη” πίεση έφτασε κάτω από το 12

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες στην ομάδα εντατικής θεραπείας είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που έλαβαν τυπική φροντίδα. Σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία, η στρατηγική εντατικής θεραπείας απέτρεψε:

  • το 12% των καρδιακών προσβολών, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και της νοσηλείας ή παραμονής σε ΜΕΘ για καρδιακή ανεπάρκεια
  • το 39% των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια
  • το 21% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία

Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα υπότασης, ανωμαλίας ηλεκτρολυτών, πτώσης με αποτέλεσμα τραυματισμό, οξείας νεφρικής βλάβης ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Ypertash.jpg

Η συγκοπή (λιποθυμία) ήταν ένα από τα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της ασφάλειας. Η συγκοπή εμφανίστηκε με ρυθμό 0,4% ετησίως στην εντατική ομάδα και 0,1% στην τυπική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1000 ασθενείς που λαμβάνουν την εντατική θεραπεία για 3 χρόνια, 3 ασθενείς θα εμφανίζουν ένα σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν συγκοπής, ενώ 14 μείζονα αγγειακά συμβάντα και 8 θάνατοι θα προλαμβάνονταν περαιτέρω, σημείωσε ο δρ. Li.

“Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις ότι η εντατική θεραπεία υπέρτασης που επικεντρώνεται στην επίτευξη συστολικής αρτηριακής πίεσης κάτω από 120 mm Hg είναι ωφέλιμη και ασφαλής για άτομα με υπέρταση και αυξημένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής εντατικής θεραπείας για ενήλικες υψηλού κινδύνου έχει τη δυνατότητα να σώσει περισσότερες ζωές και να μειώσει το βάρος της δημόσιας υγείας λόγω καρδιακών παθήσεων παγκοσμίως”, είπε ο δρ. Li.

Λεπτομέρειες και περιορισμοί της μελέτης

  • Η δοκιμή ESPRIT περιελάμβανε 11.255 ενήλικες στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες είχαν μια βασική μέτρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης 130-180 mm Hg και είτε καρδιαγγειακή νόσο είτε τουλάχιστον δύο κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
  • Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 64,6 ετών. Το 41,3% ήταν γυναίκες και το 58,7% άνδρες.
  • Περίπου το 27% των συμμετεχόντων είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Περίπου το 29% είχε προηγούμενη στεφανιαία νόσο και περίπου το 39% είχε διαβήτη.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν ότι τα καρδιαγγειακά οφέλη της εντατικής παρέμβασης προέκυψαν μετά από δύο χρόνια, ενώ η παρέμβαση διήρκεσε μόνο τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η σχετικά σύντομη περίοδος μελέτης μπορεί να υποτιμήσει τα οφέλη, είπε ο δρ. Li. Επιπλέον, η μελέτη διεξήχθη στην Κίνα και ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα μπορεί να μην αντιστοιχούν απόλυτα σε άτομα άλλων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων ή που ζουν σε άλλες χώρες. Ωστόσο, ο δρ. Li σημείωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή με παρόμοιες μελέτες σε άτομα άλλων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων.

Πηγή: heart.org