ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Νέα μέθοδος τον ανιχνεύει σε δύο λεπτά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Waterloo πρωτοστατούν σε μια μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες αρκετά νωρίς, ώστε να λάβουν σωτήρια θεραπεία.

Καρκίνος μαστού: Νέα μέθοδος τον ανιχνεύει σε δύο λεπτά
Bigstock

Η καινοτόμος τεχνολογία στοχεύει να είναι πιο ακριβής αλλά και φθηνότερη από τα πιο συνηθισμένα διαγνωστικά εργαλεία του σήμερα, όπως η μαστογραφία ακτίνων Χ, ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Η εξέταση ολοκληρώνεται μέσα σε δύο λεπτά και απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ένα smartphone. Είναι, επίσης, ασφαλέστερη από τις ακτίνες Χ, οι οποίες εκθέτουν τους ασθενείς σε ακτινοβολία υψηλού επιπέδου που μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο.

Η σχετική ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

“Είμαστε πολύ κοντά στο να παρέχουμε μια μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που είναι φθηνή και αβλαβής. Προσπαθούμε να συμβάλουμε σοβαρά στην υγεία των γυναικών και να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική που να είναι κλινικά και εμπορικά βιώσιμη”, δήλωσε ο δρ. Omar Ramahi, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Waterloo.

Ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος όσο και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ένας κακοήθης όγκος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης της γυναίκας. Ο δρ. Ramahi άρχισε να εξερευνά νέους τρόπους για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο το 2001 και, τα τελευταία πέντε χρόνια, μελετά τις δυνατότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων χαμηλής συχνότητας.

Καρκίνος μαστού: Η σπουδαία ανακάλυψη που οδήγησε στη νέου τύπου εξέταση

Ο δρ. Ramahi και η ερευνητική του ομάδα από νυν και πρώην φοιτητές Μηχανολόγους του Waterloo έκαναν αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως “μια μεγάλη ανακάλυψη”, δηλαδή ότι οι πολύ χαμηλές ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες “ταξιδεύουν σε ευθείες γραμμές”.

Είναι οι πρώτοι που έκαναν αυτή την ανακάλυψη, η οποία τους επέτρεψε να δημιουργήσουν την τελευταία σημαντική τεχνολογία.

breast-cancer-detection

(α) Η ρύθμιση προσομοίωσης του ομοιώματος μαστού ACR Κατηγορίας 2 (β) το ληφθέν αποτύπωμα, όπου ο κόκκινος κύκλος υποδεικνύει το όριο του όγκου με ακτίνα 1,5 cm.

Η διαγνωστική συσκευή που δημιούργησαν μιμείται κάπως την ακτινογραφία μαστογραφίας αλλά χωρίς τα μειονεκτήματά της. Στη θέση των ακτίνων Χ, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια χαμηλής συχνότητας εκπέμπεται από μια κεραία, όπως αυτή που βρίσκεται σε ένα smartphone. Μόλις η ενέργεια διεισδύσει στους μαστούς της ασθενούς, λαμβάνεται από μια μετα-επιφάνεια (μια πλακέτα κυκλώματος) που αποτελείται από εικονοστοιχεία από άκρο σε άκρο, με κάθε εικονοστοιχείο να λειτουργεί ως δέκτης.

Στη συνέχεια, ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης ερμηνεύει τις εικόνες που προέρχονται από την πλακέτα κυκλώματος, αφαιρώντας την ανάγκη για έναν άνθρωπο τεχνικό να εξετάσει τα αποτελέσματα. Η τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει το μέγεθος και τη θέση ενός όγκου, ακόμη και σε μαστούς με πυκνό ιστό, κάτι στο οποίο τα τρέχοντα διαγνωστικά συστήματα πολλές φορές αποτυγχάνουν.

Ο δρ. Ramahi δοκίμασε το σύστημά του σε ομοιώματα στήθους, τα οποία είναι τεχνητές δομές σχεδιασμένες να μιμούνται τις ιδιότητες του ανθρώπινου γυναικείου μαστού. “Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά”, είπε ο ίδιος.

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα λάβει έγκριση για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ο δρ. Ramahi αναζητά χρηματοδότηση από ιδρύματα και εταιρείες καθώς αναπτύσσει ένα πρωτότυπο για την κατασκευή της τεχνολογίας του. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια συσκευή που να είναι αρκετά φθηνή για χρήση σε όλες τις χώρες του κόσμου και αρκετά προσιτή στις γυναίκες ώστε να τη χρησιμοποιούν με την ίδια ευκολία και συχνότητα όπως μια μέτρηση της πίεσης αίματος στο φαρμακείο.

Πηγή: medicalxpress.com