ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η πιτυρίδα και πώς αντιμετωπίζεται

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αν και είναι μια ενοχλητική και μη ελκυστική κατάσταση, η πιτυρίδα δεν σημαίνει ότι είστε άτομο που δεν πλένεται.

Τι είναι η πιτυρίδα και πώς αντιμετωπίζεται
Bigstock

Η πιτυρίδα γίνεται πιο συχνή κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα, όταν ο ψυχρός αέρας έξω από το σπίτι και η ξηρή ζέστη μέσα σε αυτό, προκαλούν ξεφλούδισμα και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.

“Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η πιτυρίδα προκαλείται από κακή προσωπική υγιεινή. Οι αιτίες κυμαίνονται από λιπαρό δέρμα έως συνήθειες περιποίησης μαλλιών, μαζί με ορισμένες ιατρικές παθήσεις”, λέει η δερματολόγος και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Δερματολογίας, δρ. Mona Sadeghpour.

Αποτελεσματικές θεραπείες για την πιτυρίδα

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν την ήπια πιτυρίδα στο σπίτι πλένοντας τακτικά τα μαλλιά τους, λένε οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι με πιο επίμονη περίπτωση πιτυρίδας μπορεί να στραφούν σε ένα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για τη θεραπεία της πάθησης.

Τα αποτελεσματικά σαμπουάν για την πιτυρίδα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συστατικά:

  • πυριθειόνη ψευδαργύρου
  • σαλικυλικό οξύ
  • θείο
  • θειούχο σελήνιο
  • κετοκοναζόλη
  • λιθανθρακόπισσα

Εάν ένα σαμπουάν δεν λειτουργεί, θα πρέπει να δοκιμάσετε να εναλλάσσετε σαμπουάν που περιέχουν διαφορετικά ενεργά συστατικά.

Ορισμένα σαμπουάν για την πιτυρίδα πρέπει να καθίσουν στο τριχωτό της κεφαλής σας για περίπου 5-10 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε. Ελέγξτε τις οδηγίες στο μπουκάλι.

Πολλοί μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν καλύτερα την πιτυρίδα επιλέγοντας σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών τους.

Για παράδειγμα, άτομα με λεπτά ή φυσικά ίσια μαλλιά ή λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει να πλένουν συχνά τα μαλλιά τους. Μπορεί να χρειαστεί να λούζονται καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα και να χρησιμοποιούν ένα σαμπουάν για την πιτυρίδα δύο φορές την εβδομάδα.

Όσοι έχουν χοντρά ή φυσικά σγουρά μαλλιά πρέπει να λούζονται απλά όταν χρειάζεται, χρησιμοποιώντας το σαμπουάν τους για την πιτυρίδα μία φορά την εβδομάδα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν σαμπουάν για την πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής τους και όχι στα μαλλιά τους, καθώς τα συστατικά που αντιμετωπίζουν την πιτυρίδα τείνουν να αφυδατώνουν τις τρίχες.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν σαμπουάν για την πιτυρίδα θα πρέπει επίσης να προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής τους από τον ήλιο. Ένα ηλιακό έγκαυμα του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να αυξήσει το ξεφλούδισμα της πιτυρίδας και ορισμένα προϊόντα, όπως αυτά που περιέχουν λιθανθρακόπισσα, μπορούν να κάνουν το τριχωτό της κεφαλής πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς ακτίνες UV.

“Αν αυτές οι συμβουλές δεν σας προσφέρουν ανακούφιση από την πιτυρίδα, είναι σώφρον να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο”, είπε η δρ. Sadeghpour.

Πηγή: healthday.com