ΥΓΕΙΑ

Η γήρανση δεν αντιστρέφεται αλλά με αυτά τα 5 πράγματα θα ζήσετε περισσότερο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αυτή την εποχή του χρόνου πολλοί παίρνουν την απόφαση να εστιάσουν στην υγεία τους τη νέα χρονιά.

Η γήρανση δεν αντιστρέφεται αλλά με αυτά τα 5 πράγματα θα ζήσετε περισσότερο
Bigstock

Άλλωστε το 25% της μακροζωίας καθορίζεται από τα γονίδιά μας, αλλά το υπόλοιπο καθορίζεται από το τι κάνουμε καθημερινά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν βέβαια γρήγορες λύσεις για να ζήσετε μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο υγιή ζωή, αλλά η επιστήμη είναι ξεκάθαρη σε κάποιες βασικές αρχές. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας και να βελτιώσετε την υγεία σας.

1. Ακολουθήστε μια κυρίως φυτική διατροφή

Αυτά που τρώτε έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας. Τα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα συνδέεται με την υγεία και την μακροζωία.

Εάν καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και λιγότερο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι, μειώνετε τον κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών που συντομεύουν τη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις. Όλα αυτά προστατεύουν από βλάβες στα κύτταρα μας καθώς γερνάμε, κάτι που βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.

Καμία μεμονωμένη δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους, αλλά μια από τις πιο μελετημένες και υγιεινές είναι η μεσογειακή διατροφή: δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα θαλασσινά και το ελαιόλαδο.

2. Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να είστε πιο υγιείς είναι να προσπαθήσετε να επιτύχετε ένα υγιές σωματικό βάρος, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας που συντομεύουν τη ζωή μας.

Η παχυσαρκία επιβαρύνει όλα τα συστήματα του σώματός μας και έχει πολλές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης φλεγμονής και ορμονικών διαταραχών. Αυτά αυξάνουν τις πιθανότητές σας για μια σειρά από ασθένειες, όπως τα καρδιακά, το εγκεφαλικό, η υπέρταση, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Εκτός από το ότι μας επηρεάζει σωματικά, η παχυσαρκία συνδέεται και με χειρότερη ψυχολογική υγεία. Συνδέεται με την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον που προάγει την παχυσαρκία. Το μάρκετινγκ και η εύκολη διαθεσιμότητα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες καθιστούν εύκολο το να καταναλώνουμε πάρα πολλές θερμίδες.

3. Ασκηθείτε τακτικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία. Η πιο συνηθισμένη λύση που κάνουμε αυτή την εποχή του χρόνου είναι να δίνουμε... όρκους για περισσότερη γυμναστική από τη νέα χρονιά, αλλά σπανίως τους τηρούμε. Η τακτική άσκηση προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.

oncept Of Aging And Old Age (senescence). Miniature Wooden Man With Clock. Longevity Of Population.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η άσκηση σας βοηθά είναι ο καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους με την μείωση του λίπους στο σώμα σας. Αλλά τα αποτελέσματά της είναι ευρύτερα και περιλαμβάνουν τη βελτίωση της χρήσης γλυκόζης (σάκχαρο αίματος), την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής καθώς και τη βελτίωση της ροής του αίματος και της καρδιακής λειτουργίας.

Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από όλη αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με τις διαφορετικές στρατηγικές άσκησης. Αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οποιοσδήποτε τρόπος να συμπεριλάβεις τη σωματική δραστηριότητα στην ημέρα σου έχει οφέλη για την υγεία. Δεν χρειάζεται να τρέχετε μαραθώνιους ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για ώρες κάθε μέρα. Δώστε κίνηση στην ημέρα σας με όποιον τρόπο μπορείτε και κάντε πράγματα που σας αρέσουν.

4. Μην καπνίζετε

Εάν θέλετε να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο, μην καπνίζετε και μην ατμίζετε.

Το κάπνισμα τσιγάρων επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και σχετίζεται τόσο με μικρότερη όσο και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος: κάθε τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μια σειρά από καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ακόμα κι αν καπνίζετε για χρόνια, το να κόψετε το κάπνισμα σε οποιαδήποτε ηλικία θα φέρει οφέλη για την υγεία σας σχεδόν αμέσως και μπορείτε να αντιστρέψετε πολλές από τις βλαβερές συνέπειές του.

Εάν σκέφτεστε να μεταβείτε στο άτμισμα ως μια “υγιή” μακροπρόθεσμη επιλογή, ξανασκεφτείτε το. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία δεν είναι πλήρως κατανοητές ακόμα και συνοδεύονται από ξεχωριστούς κινδύνους για την υγεία.

5. Δώστε προτεραιότητα στην κοινωνική σύνδεση

Όταν μιλάμε για μια πιο υγιή και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή, τείνουμε να εστιάζουμε μόνο σε αυτά που κάνουμε για το φυσικό μας σώμα. Όμως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις την τελευταία δεκαετία ήταν η αναγνώριση της σημασίας της πνευματικής και ψυχολογικής υγείας.

Οι άνθρωποι που είναι μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια καθώς και άγχος και κατάθλιψη.

Αν και δεν κατανοούμε πλήρως τους μηχανισμούς, αυτές οι επιπτώσεις πιθανότατα οφείλονται τόσο σε συμπεριφορικούς όσο και σε βιολογικούς παράγοντες. Οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε υγιεινές συμπεριφορές. Αλλά φαίνεται επίσης να υπάρχει μια πιο άμεση φυσιολογική επίδραση της μοναξιάς στο σώμα.

Έτσι, αν θέλετε να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο, δημιουργήστε και διατηρήστε σχέσεις με άλλους γύρω σας.

Πηγή: theconversation.com