ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Τι πρόβλημα δημιουργείται αν αναπνέετε από το στόμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί που αναπνέουν από το στόμα έχουν ρινική συμφόρηση και μόνο το 56% από αυτούς λέει ότι κοιμάται καλά.

Ύπνος: Τι πρόβλημα δημιουργείται αν αναπνέετε από το στόμα
Bigstock

Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσετε τακτική ρινική συμφόρηση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η μελέτη 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το 13% αναπνέει συνήθως από το στόμα γενικά και αυτό αυξάνεται στο 18% όταν κοιμούνται.

Από αυτούς τους ερωτηθέντες, ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις (31%) παραδέχτηκε ότι εμφανίζει συχνά ρινική συμφόρηση. Συγκριτικά, μόλις το 15% όσων αναπνέουν από την μύτη, την αισθάνονται τακτικά βουλωμένη. Προέκυψε επίσης ότι ως αποτέλεσμα αυτών των συνηθειών, το 38% δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα.

Η έρευνα ανατέθηκε από την εταιρεία φυτικών συμπληρωμάτων Olbas, η οποία συνεργάστηκε με τον δρ. Roger Henderson, έναν γενικό ιατρό για περισσότερα από 30 χρόνια.

Τι συμβαίνει όταν αναπνέετε κυρίως από το στόμα

“Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε σύγκριση με όταν αναπνέετε πιο υγιεινά από την μύτη σας”, είπε ο δρ. Henderson και ανέλυσε σχετικά:

“Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου στο σώμα. Ένα από τα συνεπακόλουθα προβλήματα είναι ο διαταραγμένος ύπνος και η αυξημένη κούραση κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Προκαλεί επίσης το στέγνωμα του στόματος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων. Μπορεί επίσης να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων των ανώτερων αεραγωγών καθώς και φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η ρινική απόφραξη είναι ένας συνηθισμένος λόγος για την αναπνοή από το στόμα, που συχνά προκαλείται από ρινικές αλλεργίες ή μεγέθυνση των αδενοειδών εκβλαστήσεων”.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης, ότι από εκείνους που αντιμετωπίζουν τακτική ρινική συμφόρηση, το 64% έχει βουλωμένη μύτη. Ένας στους τρεις έχει ρινική καταρροή και το 31% έχει ακόμη και πίεση και πόνο στους ρινικούς κόλπους. Ένα άλλο 31% δυσκολεύεται να αναπνεύσει ως αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων.

Τα ρινικά σπρέι, η εισπνοή ατμού και τα αποσυμφορητικά είναι οι πιο δημοφιλείς θεραπείες στις οποίες στρέφονται οι άνθρωποι καθώς προσπαθούν να ανακουφίσουν τη ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, επειδή έχουν συχνά βουλωμένη μύτη, το 37% ταλαιπωρείται από κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα και το 30% δυσκολεύεται ακόμα και να αποκοιμηθεί. Επιπλέον, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας για το 28% των ερωτηθέντων.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την OnePoll, διαπίστωσε επίσης, ότι μόνο το 56% των ατόμων που αναπνέουν από το στόμα στον ύπνο χαρακτηρίζει την ποιότητα του ύπνου του ως καλή, σε σύγκριση με το 68% εκείνων που αναπνέουν κυρίως από την μύτη τους όταν κοιμούνται.

Τι μπορείτε να κάνετε

“Για να μειώσετε την αναπνοή το στόμα και την επακόλουθη ρινική συμφόρηση, χρησιμοποιήστε σπρέι φυσιολογικού ορού ή ρινικό αποσυμφορητικό και κοιμηθείτε ανάσκελα με ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας και να βοηθήσετε στην προώθηση της ρινικής αναπνοής. Προσπαθήστε να κρατήσετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα και συνειδητά εξασκηθείτε να αναπνέετε από την μύτη σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στη συνήθεια της ρινικής αναπνοής”, συμβουλεύει ο δρ. Henderson.

Πηγή: studyfinds.org