ΥΓΕΙΑ

Έχετε διαβήτη; Τα πολλαπλά οφέλη της απώλειας βάρους

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που χάνουν βάρος για να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους, αποκομίζουν και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Έχετε διαβήτη; Τα πολλαπλά οφέλη της απώλειας βάρους

Η σημαντική απώλεια βάρους που οδήγησε ακόμη και σε βραχύβια ύφεση του διαβήτη τύπου 2, προκάλεσε επίσης 40% χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων και 33% χαμηλότερο ποσοστό νεφρικών παθήσεων.

«Ως η πρώτη μελέτη παρέμβασης που συσχετίζει την απώλεια βάρους με τη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, αυτά είναι ενθαρρυντικά νέα για όσους μπορούν να επιτύχουν την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Edward Gregg, υπεύθυνος του τμήματος υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RSCI στο Δουβλίνο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.145 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 για 12 χρόνια.

Περίπου το 18% των ασθενών, οι οποίοι ακολούθησαν τυχαία ένα εντατικό πρόγραμμα διατροφής και αλλαγής τρόπου ζωής, κατέληξαν να ελέγχουν τον διαβήτη τους σε σημείο που δεν χρειάζονταν φάρμακα και είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που οι ερευνητές θεώρησαν ύφεση της πάθησης.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής και νεφρικής νόσου από εκείνους που δεν πέτυχαν ύφεση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, ο κίνδυνος καρδιακής ή νεφρικής νόσου μειώθηκε περισσότερο στα άτομα με μακροχρόνια ύφεση.

Όσοι είχαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ύφεσης αντιμετώπιζαν κατά 49% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 55% μειωμένο κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε ύφεση των συμπτωμάτων εάν δεν είχαν διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους και έχασαν μεγάλο ποσοστό βάρους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεν είναι εύκολο να παραμείνει κανείς σε ύφεση. Μόνο το 3% των ασθενών εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ύφεση κατά το όγδοο έτος της μελέτης, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ακόμη και η βραχεία ύφεση ωστόσο, συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής και νεφρικής νόσου, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν πέτυχαν ποτέ ύφεση.

«Αν και η μελέτη μας αποτελεί και μια υπενθύμιση ότι η διατήρηση της απώλειας βάρους και της ύφεσης είναι δύσκολη, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι κάθε επιτυχία ως προς την ύφεση των συμπτωμάτων, συνδέεται με μεταγενέστερα οφέλη για την υγεία» δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia.