ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο στήθος του παιδιού: Πότε είναι λόγος ανησυχίας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πόνος στο στήθος στα παιδιά συνήθως ΔΕΝ είναι σημάδι κάποιας σοβαρής κατάστασης υγείας και σπάνια έχει να κάνει με την καρδιά ή τους πνεύμονές τους.

Πόνος στο στήθος του παιδιού: Πότε είναι λόγος ανησυχίας
Bigstock

Αλλά από τι πιθανώς προκαλείται ένας πόνος στο στήθος του παιδιού, που μπορεί σίγουρα να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς; Απαντήσεις στην ερώτηση δίνει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, παιδοκαρδιολόγος, δρ. Kenneth Zahka.

Πώς περιγράφουν συνήθως τα παιδιά έναν πόνο στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος στα παιδιά μπορεί να είναι αρκετά οξύς σε ένταση. Τα παιδιά μπορεί να τον περιγράψουν σαν “μαχαιριά” και είναι συχνά αισθητός στην αριστερή πλευρά του στήθους τους πάνω από την καρδιά τους.

Αυτός ο ανεξήγητος πόνος συχνά διαγιγνώσκεται ως προκαρδιακό σύνδρομο (precordial catch syndrome - PCS).

Εκτός από την ένταση και τη θέση, άλλα κοινά συμπτώματα του PCS περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ο οποίος:

  • διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά πριν εξαφανιστεί ξαφνικά
  • επιδεινώνεται όταν το παιδί εισπνέει, εκπνέει ή κινείται
  • επηρεάζει παιδιά και εφήβους, που κατά τα άλλα είναι υγιή
  • δεν προκαλείται από σωματική δραστηριότητα
  • συχνά εμφανίζεται όταν το παιδί είναι σε ηρεμία

Τώρα, τα καλά νέα: Το μεγαλύτερο κακό που συνήθως κάνει το PCS είναι να προκαλεί ανησυχία. “Δεν είναι επικίνδυνο ή απειλητικό για τη ζωή και συνήθως υποχωρεί στην ενηλικίωση”, λέει ο δρ. Zahka.

Από τι προκαλείται το προκαρδιακό σύνδρομο

Το τι προκαλεί το PCS στα παιδιά δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πόνος οφείλεται σε ένα συμπιεσμένο νεύρο ή κάποια μυϊκή κράμπα, λέει ο δρ. Zahka.

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως όλοι είναι ότι αυτός ο πόνος στο στήθος του παιδιού δεν οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα.

Θεραπεία για το PCS

Τι μπορείτε να κάνετε με το PCS εάν εμφανιστεί ξαφνικά στο παιδί σας; Βασικά, περιμένετε! Θυμηθείτε, ο πόνος συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά πριν εξαφανιστεί.

Εάν ο πόνος επανεμφανιστεί, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα απλό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη.

Άλλες συνήθεις αιτίες πόνου στο στήθος στα παιδιά

Το PCS είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις για τον πόνο στο στήθος στα παιδιά, ο οποίος μπορεί επίσης να οφείλεται σε:

  • Καταπόνηση μυών ή αρθρώσεων. Τα παιδιά μπορεί να πονέσουν στο στήθος κάνοντας διαφορετικές ή πιο επίπονες δραστηριότητες από το κανονικό, λέει ο δρ. Zahka. Με μια καταπόνηση μυών ή αρθρώσεων, ο πόνος συχνά έρχεται με μια συγκεκριμένη κίνηση ή πιέζοντας μια συγκεκριμένη περιοχή.
  • Φλεγμονή. Εάν τα πλευρά του παιδιού δίπλα στο στέρνο του είναι ευαίσθητα (του προκαλούν πόνο στο άγγιγμα), μπορεί να πρόκειται για κοστοχονδρίτιδα (ένα είδος φλεγμονής). Σε εφήβους ηλικίας 12 έως 14 ετών, η κοστοχονδρίτιδα ευθύνεται για έως και το 30% των παραπόνων για πόνο στο στήθος.

Ο πόνος από οποιοδήποτε από τα παραπάνω συνήθως εξασθενεί μέσα σε λίγες μέρες ανάπαυσης και αποφυγής δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο. Η λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση τυχόν ενόχλησης.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στο στήθος του παιδιού

Όσον αφορά τον πόνο που σχετίζεται με την καρδιά συνήθως “ακτινοβολεί” και πέρα από το στήθος, διευκρινίζει ο δρ. Zahka. Οι ενδείξεις ότι ο πόνος στο στήθος στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνει ένα πιο σοβαρό ζήτημα περιλαμβάνουν πόνο, ο οποίος είναι:

  • πολύ έντονος και με μεγάλη διάρκεια
  • πυροδοτείται από σωματική δραστηριότητα
  • συνοδεύεται από πυρετό, ζάλη, δύσπνοια ή λιποθυμία

“Δεν είναι ποτέ λάθος να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα του πόνου στο στήθος ή την υγεία της καρδιάς του παιδιού σας. Ένας παιδίατρος ή παιδοκαρδιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ακριβώς τι μπορεί να συμβαίνει", καθησυχάζει ο δρ. Zahka.

Πηγή: clevelandclinic.org