ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώματα μετά την εμμηνόπαυση: Οφέλη και παρενέργειες

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που έχουν περάσει τη φάση της εμμηνόπαυσης και ελπίζουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου μπορούν προστατεύσουν την υγεία τους, μάλλον θα απογοητευθούν από τα νέα ευρήματα των επιστημόνων.

Συμπληρώματα μετά την εμμηνόπαυση: Οφέλη και παρενέργειες

Ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ορόσημο Women's Health Initiative, διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των συμπληρωμάτων μείωσε τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες μιας γυναίκας να πεθάνει από καρκίνο κατά 7%.

Αύξησε ωστόσο τις πιθανότητες θανατηφόρου καρδιακής νόσου κατά 6%.

Το συμπέρασμα: Δεν υπήρξε «καμία ξεκάθαρη επίδραση στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες» μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών που έλαβαν το συνδυασμό συμπληρωμάτων, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι πιθανό «τα συμπληρώματα ασβεστίου να αυξάνουν την ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών, αυξάνοντας έτσι τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Cynthia Thomson, καθηγήτρια επιστημών προαγωγής της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Για χρόνια, πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας λάμβαναν συνδυασμό ασβεστίου και βιταμίνης D για να ενισχύσουν τα οστά τους. Πολλές μπορεί επίσης να αναρωτιούνται αν τα συμπληρώματα μειώνουν τις πιθανότητές τους για δύο σημαντικές αιτίες θανάτου, τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών άρχισε να εγγράφει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ήδη από το 1991 και παρακολούθησε τα αποτελέσματα της υγείας τους κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Το 2006 ανακοινώθηκαν τα πρώτα (επταετή) ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου/βιταμίνης D στην υγεία των γυναικών. Τα αποτελέσματα ήταν «σε μεγάλο βαθμό μηδενικά», σημείωσε η ομάδα της Thomson.

Θα μπορούσε αυτό το αποτέλεσμα να έχει αλλάξει δεκαετίες αργότερα;

Για να το διαπιστώσουν, οι ερευνητές επανεξέτασαν τους αριθμούς μετά από 22 και πλέον χρόνια.

Δεν διαπίστωσαν κανένα συνολικό όφελος όσον αφορά τους θανάτους ηλικιωμένων γυναικών από οποιαδήποτε αιτία.

Υπήρξε ένα μικρό όφελος όσον αφορά τη μείωση των πιθανοτήτων μιας γυναίκας για την εμφάνιση θανατηφόρων καρκίνων, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.

Εκτός από αυτά τα ευρήματα, η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου/βιταμίνης D είχε επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά για τις ηλικιωμένες γυναίκες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Συνολικά, «τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D φάνηκε να μειώνουν τη θνησιμότητα από καρκίνο και να αυξάνουν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα μετά από περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, χωρίς καμία επίδραση στη συνολική θνησιμότητα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.