ΥΓΕΙΑ

Στις ταινίες βάζουν μπριζόλα στο μαυρισμένο μάτι: Μέγα λάθος αν το κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς εξαπλώθηκε σε σεναριογράφους και σκηνοθέτες η ιδέα ότι για μειωθεί το πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο μάτι, ο ήρωας θα βάλει μια μπριζόλα πάνω του.

Στις ταινίες βάζουν μπριζόλα στο μαυρισμένο μάτι: Μέγα λάθος αν το κάνετε
Bigstock

Η πιο προφανής θεωρία φαίνεται να είναι ότι το κρέας λειτουργεί ως μια βολική και εύκαμπτη κρύα κομπρέσα. Η εφαρμογή κάτι κρύου σε ένα μώλωπα ή οίδημα είναι μια απολύτως νόμιμη θεραπεία στα αρχικά στάδια της επούλωσης, καθώς βοηθά στον πόνο και τη φλεγμονή.

Άλλοι υποπτεύονται ότι από τις εποχές που στα σπίτια δεν υπήρχαν ψυγεία, χρησιμοποιούσαν ένα κρύο κομμάτι κρέατος για να αποφευχθεί η ανάγκη να σπάσουν κομμάτια από τα πιο πολύτιμα κομμάτια πάγου που χρησιμοποιούσαν για τη συντήρηση των τροφίμων.

Είναι επίσης πιθανό αυτή η μέθοδος... επούλωσης πληγών να χρονολογείται ακόμα πιο παλιά: υπάρχουν στοιχεία από αρχαία αιγυπτιακά ιατρικά κείμενα ότι ορισμένοι γιατροί τότε μπορεί να χρησιμοποιούσαν ωμό κρέας για να σταματήσουν την αιμορραγία.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Ακόμη και μια πολύ καλή μπριζόλα μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια στην εξωτερική της επιφάνεια -όπως το E. coli- και αν αυτά εισέλθουν στα μάτια σας, μπορεί να αναπτύξετε μια πολύ δυσάρεστη μόλυνση.

“Η θέση της μπριζόλας είναι... στη σχάρα, όχι στο πρόσωπό σας”, λέει αφοπλιστικά ο οφθαλμίατρος Adrian Elfersy της Charlotte Eye Ear Nose & Throat Associates. Αντίθετα, δοκιμάστε να εφαρμόζετε καθαρές κρύες κομπρέσες για 10 λεπτά τη φορά κάθε ώρα περίπου την πρώτη μέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβείτε σε ζεστές κομπρέσες μέχρι να μειωθεί το πρήξιμο.

Το μαυρισμένο μάτι μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι χωρίς να δοκιμάσετε τα μισά περιεχόμενα του ψυγείου στο πρόσωπό σας! Αλλά, όπως λέει ο δρ. Elfersy, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και όχι να πειραματιστείτε με τα μάτια σας και τα βακτήρια.

Πηγή: iflscience.com