ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

To top 8 των τροφών που εξαφανίζουν τις ρυτίδες

Η ομορφιά πηγάζει κυριολεκτικά από μέσα μας, καθώς η απαλότητα και η λάμψη της επιδερμίδας εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε καθημερινά από τις τροφές.

To top 8 των τροφών που εξαφανίζουν τις ρυτίδες

Η ομορφιά πηγάζει κυριολεκτικά από μέσα μας, καθώς η απαλότητα και η λάμψη της επιδερμίδας εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε καθημερινά από τις τροφές.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης εάν γνωρίζουμε ποιες είναι οι τροφές-κλειδιά για τέλειο δέρμα χωρίς ρυτίδες.

1. Τομάτα

Η τομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι, το δέρμα γίνεται πιο απαλό και σφριγηλό. Επίσης, το λυκοπένιο της τομάτας προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

2. Μούρα

Περιέχουν φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες κι έτσι αποτρέπουν τη φθορά της επιδερμίδας από τον ήλιο και τα βλαβερά σωματίδια που βρίσκονται στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα πολύτιμα συστατικά που βρίσκονται στα μούρα ενισχύουν επίσης την αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας.

3. Πράσινο τσάι

Για να παραμείνει το δέρμα νεανικό για περισσότερα χρόνια, τα κύτταρα πρέπει να ανανεώνονται αποτελεσματικά. Εάν τα κύτταρα παρουσιάζουν μεταλλάξεις μπορεί να προκύψει αποχρωματισμός του δέρματος ή ακόμη και καρκίνος. Το πράσινο τσάι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μια ωφέλιμη χημική ουσία που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Αυτά τα συστατικά βοηθούν ώστε τα κύτταρα να αναπτύσσονται σωστά.

4. Γιαούρτι

Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι καταπολεμούν τη φλεγμονή και τους ερεθισμούς. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες που καταστρέφει την επιδερμίδα και καταπραΰνουν τα συμπτώματα ακμής, ψωρίασης και δερματίτιδας.

5. Ψάρι

Τα Ω-3 λιπαρά του ψαριού παρέχουν βαθιά ενυδάτωση κι έτσι καταπολεμούν την ξηρότητα της επιδερμίδας. Δύο ψάρια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα Ω-3 είναι ο σολομός και η σαρδέλα.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μία ακόμη πηγή καλών λιπαρών. Ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε. Η αντιφλεγμονώδης δράση τους βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, της ψωρίασης και του εκζέματος.

7. Αβοκάντο

Εκτός από ωφέλιμα λιπαρά, μας παρέχει γλουταθιόνη. Η ουσία αυτή έχει αντιγηραντική δράση και αποτοξινώνει το δέρμα. Έτσι, εξαλείφει τα σημάδια της ακμής και τις ρυτίδες.

8. Μέλι

Το μέλι έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Αν και είναι γλυκό, δεν προκαλεί φλεγμονές όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη.