ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ο ήλιος είναι σύμμαχος της γήρανσης – δείτε γιατί

Ο ήλιος είναι ο τροφοδότης της ζωής και τους καλοκαιρινούς μήνες συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τις ζεστές ακτίνες του όταν βρισκόμαστε στην παραλία.

Ο ήλιος είναι σύμμαχος της γήρανσης – δείτε γιατί

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει όμως ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι βλαβερή για την επιδερμίδα. Η επίδρασή της είναι μάλιστα τόσο ισχυρή που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και χρόνια προβλήματα υγείας.

Επίσης, οι υπεριώδεις ακτίνες επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, συμβάλλοντας στην εμφάνιση των ρυτίδων και τον αποχρωματισμό του δέρματος.

Η σημαντικότερη αρνητική επίδραση του ήλιου στην επιδερμίδα και την υγεία μας γενικότερα είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Το εμφανέστερο σημάδι της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι το έγκαυμα. Είναι ένας τρόπος να μας «προειδοποιήσει» το σώμα μας ότι δεν αντέχει τον ήλιο και να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όταν η ακτινοβολία UVA και UVB (τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας) φτάνουν στην επιδερμίδα, η μελανίνη απορροφά τις ακτίνες και το δέρμα αρχίζει να σκουραίνει. Όταν όμως η μελανίνη δεν μπορεί να απορροφήσει άλλη ακτινοβολία, προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα.

Η μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο και τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα αποτελούν τη βασικότερη αιτία εκδήλωσης του μελανώματος.

Ο ήλιος όμως αλλοιώνει και την όψη της επιδερμίδας, καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Αν και οι ρυτίδες είναι αναπόφευκτες με την πάροδο των ετών, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς επαρκή προστασία επιταχύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία.

Οι ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας, το οποίο κανονικά διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Χωρίς αντηλιακό, ο ήλιος αφυδατώνει επίσης το δέρμα. Όταν το δέρμα ξηραίνεται και παράλληλα τα επίπεδα του κολλαγόνου μειώνονται, το δέρμα αδυνατεί να αποκαταστήσει τις βλάβες από τον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός των ρυτίδων.