ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το ιχνοστοιχείο-ασπίδα έναντι του Αλτσχάιμερ και πού θα το βρείτε

Το Αλτσχάιμερ είναι μια σταδιακά επιδεινούμενη ασθένεια που πλήττει το νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες.

Το ιχνοστοιχείο-ασπίδα έναντι του Αλτσχάιμερ και πού θα το βρείτε

Αρχικά, ένα άτομο με Αλτσχάιμερ παρουσιάζει δυσκολία να θυμηθεί απλά, καθημερινά πράγματα.

Με τον καιρό και όσο η νόσος εξελίσσεται, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι δεν πρόκειται για απλή λησμοσύνη, καθώς η απώλεια μνήμης επιδεινώνεται διαρκώς.

Κάποιοι ασθενείς έχουν επίσης πρόβλημα σε εκτελεστικές λειτουργίες, π.χ. μπορεί να «μην ξέρουν» πια πως να χρησιμοποιήσουν καθημερινά αντικείμενα.

Σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου μπορεί να ξεχάσει ακόμη και σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ κάποιοι θα παρουσιάσουν και διαταραχές συμπεριφοράς (π.χ. γίνονται βίαιοι) ή και ψυχωσικά επεισόδια.

Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τροφές πλούσιες σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το σελήνιο μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και προτείνει τη δυνατότητα μιας νέας διαιτητικής στρατηγικής για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη του Αλτσχάιμερ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε σελήνιο.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ προτείνουν μια παρέμβαση που βασίζεται στο σελήνιο για τη βελτίωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα σταυρανθή λαχανικά, η μαγιά, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυμική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, όπως η επεξεργασία με θερμότητα, υψηλή πίεση και μικροκύματα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σελήνιου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.